17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Düzce: Eski Başkan Kurnaz: Allah yaşadıklarımı kimseye yaşatmasın

Düzce eski Belediye Başkanı Ruhi Kurnaz 12 Kasım 1999 tarihinde Düzce’de meydana gelen depremin ardından bir insanın başından geçebilecek en zor anları yaşadığını söyledi.

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Kurnaz, kendisi hakkında ’Ankara’ya gelmesinin, psikolojisinin bozulmasıyla ilgili olduğu’ yönündeki haberlere çok üzüldüğünü söyledi. Kurnaz, ’99 Düzce depreminin ardından Düzce’nin tamamen cehenneme döndüğünü belirterek, "Düzce’de yaşadıklarımı Allah kimseye yaşatmasın. Depremin ardından insanlar iş istiyor. Her yerde gözü yaşlı insanlarla karşılaşıyorsunuz. O insanların durumuna anında çözüm bulamazsınız. Bu olaylardan dolayı çok zor şartlarda yaşadım" dedi.

Depremin ardından henüz saatler geçmesine rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yardım araçlarını görünce gözyaşlarını tutamadığını kaydeden Kurnaz şöyle konuştu:
"Evler yıkılıyor. İnsanlar sevdiklerini kaybediyor. Kimileri aç, kimileri susuz benden bir şeyler istiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek Fabrikasının mobil fırını geliyor, battaniye, seyyar tuvalet, gıda maddeleri geliyor. Düzce’nin her karış toprağında enkazın altında ve üstünde Melih Gökçek’in imzası var. Düzce’deki çocukların Ankara sevgisi gözlerinde yaş oldu. Herkesin boğazında lokma, kışın soğuğunda battaniye ve enkaz altında kurtarın beni diyen ellere çare oldu".

Kurnaz, depremin ardından hayatın acı gerçeklerini yaşadıklarını belirterek, "Emlak vergisi alamıyoruz. Çünkü vergi alacak bina yok. İtfaiye ve yolcu otobüsleri dışındaki bütün araçlarımızı garaja çekmek zorunda kaldık. 4 bin kişinin yaralandığı ve on binlerce insanın evsiz kaldığı felaketin ardından kentte yaralar sarmaya çalıştık. Sivil toplum örgütlerinin, kamu kurumlarının çabalarıyla pek çok şey yapıldı. Ancak hala zaman zaman bastıran toz bulutu altında yaklaşık 30 bin insan prefabrik konut ve çadırlarda yaşıyordu" dedi.

Belediye başkanlığını bıraktığı gün eve geldiğinde eşi Yurdanur Kurnaz’ın yaptığı adak ile karşılaştığını dile getiren Kurnaz, "Eşim Yurdanur hanımın belediye başkanlığımı bıraktığım gün adağı varmış. Eve geldiğimde koyun kesti niçin kestin diye sorduğumda ’Senelerden beri siyaseti bırakmanı bekliyordum. Allah bugünü nasip etti’ diyerek bir anısını dile getirdi.
Kurnaz, Bugsaş Genel Müdürlüğü koltuğuna nasıl geldiğini de şöyle anlattı:

"Bugsaş Genel Müdürü olacağımı bilmiyordum. Sayın Gökçek’in Ankara’yı kazanmasının ardından Ankara’ya tebrik ziyaretinde bulundum. Bir kaç bürokrat arkadaş Ankara’ya gelmemi, genel müdür olmamı talep ettiler. Gökçek ise benimle birlikte çalışmayı istediğini ifade etti. Düzceli insanlara yardımı olan bir başkanın yanında çalışmaktan gayet memnun olacağımı söyledim. Bugsaş’a Genel Müdür oldum" diye konuştu.

EGO Genel Müdürlüğü ile el ele vererek Ankara’nın ulaşım problemleri konusunda sorun yaşamayacaklarını ifade eden Kurnaz, "EGO Genel Müdürü Kazım Usta ile birlikte beraber iyi çalışmalar yapacağız" dedi.

ANKARA-(İHA)
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2004 Pazartesi 14:43:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?