17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Düzce'de Ahilik Haftası kutlamaları

Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Mustafa Kayıkçı, Ahiliğin öğretmensiz bir halk üniversitesi olduğunu söyledi.


Düzce'de 13-19 Ekim tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası münasebetiyle düzenlenen konferansa; Vali Yardımcısı Osman Demir, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Saffet Pehlivan, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Yunus Yılmaztürk, DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı, kamu kurumlarının temsilcileri, esnaflar ve öğrenciler katıldı. Konferansta konuşan Vali Yardımcısı Demir, bu yıl Türkiye'nin 81 ilinde Ahilik Haftası'nın kutlandığını belirtti. Dünyayı saran ekonomik krizin tam ortasında Ahilik'ten alınacak dersler olduğunu işaret eden Demir, "Ülkemizin kök salmış sorunlarına bir derman olarak yeni kuşaklarımıza pek çok mesajlar vermemiz gerekiyor. Düzgün yürütülmeyen bir ticaretin usulüne uygun hareket edilmeyen bir sanayinin beraatını yaşadığımız günde, bütün insanlık çekmeye başlamıştır. Ahilik haftası kültür programından alınacak dersler alınacağına inanıyorum" dedi.


DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı ise, Ahiliğin bin yıllık bir gelenek olduğunu, esnaf ve sanatkar kesiminin Ahilik kültürü'nün oluşturulduğu, geliştirildiği ve bugüne kadar getirdiği sosyal ve ekonomik bir oluşum olduğunu söyledi. Ahiliğin, öğretmensiz bir halk üniversitesi olduğunu ifade eden Kayıkçı, "Ahilik, günümüz, evrensel değerleri ile uyum gösteren benzeri bulunmayan bir kültür ve medeniyet hazinesidir. Bu kadar gurur verici bir geçmişe sahip olan esnaf teşkilatımız, bugün ülkemizin karşılaştığı sorunları aşmada, köklerinden, geleneklerinden destek alarak, güçlü çıkışlar yapmak ve topluma örnek olmak zorundadır. Ahilik, esnaf ve sanatkarı, sanayiciyi ve ticaret erbabını asırlarca bünyesi içinde barındırmış, iş ve meslek ahlakını kurup korumuştur. Ortaya koyduğu prensiplerle de sadece mesleki teşekküller değil, toplumumuzun her kesimindeki insana hitap ederek, insan unsurunu ön plana çıkarmıştır. Ahilik, resmi otoritenin baskısıyla değil, tamamıyla halk gereksinimlerini temin için halk tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüdür. Bugün faaliyetlerini sürdüren, oda, birlik, federasyon ve konfederasyon Ahilik kültürünün devamıdır" dedi.
Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ertan Taşlı da, demokrasinin olmazsa olmaz şartlarından olan kardeşlik, dürüstlük, hoşgörü ve birbirine saygı gibi unsurların Ahiliğin temelinde yer aldığını belirterek, esnaf teşkilatları olarak, Ahilik kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Konferansın ardından 50 yıldır esnaf Cemil Turan'a en olgun esnaf ödülü, Ali Osman Uysal'a en genç esnaf ödülü, fırıncılık yapan Esma Uysal'a da örnek esnaf plaketi verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 17:19:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?