17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Düzceli ustaların el emekleri

Düzce'de 30 yıldır cami minberi ustalığı yapan Eyüp Okatar'ın yaptığı el emeği göz nuru minberler başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın bir çok ülkesindeki camileri süslüyor.


Düzce'nin Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan dükkanda yapılan cami minberleri başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesindeki camileri süslüyor.

Baba mesleği olan minbercilik mesleğini devam ettiren Eyüp Okatar, tarafından yapılan minberler şu ana kadar Almanya, Hollanda, İngiltere, Belçika ve Macaristan'daki camilere gönderildi. Minber ustası Eyüp Okatar, Türkiye'de olduğu gibi başta Almanya olmak üzere Avrupa'daki birçok şehrin minberlerini kendilerinin yaptığını ifade ederek, "Hollanda Mescidi Aksa Camii, Macaristan'da şu anda müze olarak kullanılan Yakaoğlu Hasan Paşa Camii, İsviçre'de bazı camiler ve Almanya'ya 80 civarında olmak üzere çok sayıda minber yaptık ve gönderdik" dedi.

Okatar, minbercilik mesleğinin baba mesleği olduğunu belirterek, "Bu benim baba mesleğim. Babam Düzce Otopark Camii dernek başkanıydı. İlk minberi otopark camine yaptı. Bunun ardından Hollanda'daki Mescidi Aksa Camii'ne bir minber lazımdı.

Diyanet İşleri o dönemde babamın yaptığı minberleri beğenerek bir tane de bu cami için istedi. Fakat babam minberi ticari amaçlı yapmadığı için yurt dışındaki camiye de yapmak istemedi. Dönemin kaymakamı babama yapmasını istedi ve babam da bu şekilde işe başladı. O gün bu gündür bu mesleği yapıyoruz" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 18 Eylül 2008 Perşembe 18:49:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?