17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Düzce'ye süt tesisi kuruluyor

Düzce'nin Alacamescid köyünde 100 dönümlük alan üzerine 6 milyon dolarlık süt tesisi kurulması planlanıyor.


Ufuk Tarım Hayvancılık Et ve Süt Ürünleri Şirketi, Alacamescid köyüne bin büyükbaş hayvan kapasiteli süt işletme tesisi kurmayı planlıyor. Firma yetkilileri Tarım İl Müdür Vekili Ayhan Ünal'ı makamında ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundu. Firmanın Genel Müdür Yardımcısı İlker Yapça, yatırımın 5-6 milyon doları bulacağını ve tesisin kent için oldukça faydalı olacağını söyledi.


Yapça, Düzce'nin İstanbul ve Ankara arasında stratejik bir noktada olduğunu arazinin verimli, sulak olması nedeniyle yatırımı bu bölgeye yapmaya karar verdiklerini belirterek, "100 dönüm alan üzerine kurulacak tesiste yaklaşık 35 kişi istihdam edilecek. Ayrıca bölge halkının da yatırımdan istifade edecek. Düzce gelişmeye yönelik olan bir il. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye'nin hayvancılık merkezi Tekirdağ'ı geçecek" dedi.


Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal ise, Düzce'nin ekolojisi ve toprak yapısı itibariyle hayvancılık işletmesi için çok uygun bir il olduğunu belirterek, "Gerek toprakların verimliliği, gerek yağış rejimi, gerekse pazarlama imkanlarının kolaylığı açısından Düzce hayvancılığa oldukça uygun bir kent. Çok iyi meraları ve çok iyi arazileri olan bir bölge. Yılda rahatlıkla iki ürün alınabilecek bir arazi yapısı var" diye konuştu.
Hayvancılıkta olmazsa olmazlardan birinin mısır silajı ve baklagil yem bitkisi üretimi olduğunu dile getiren Ünal, Düzce'de bu ürünlerin çok rahat bir şekilde yetiştirilebildiğini ve Türkiye ortalamasından çok daha yüksek verim alındığını kaydetti.


Düzce'nin hayvancılık ve süt sığırcılığı işletmeleri konusunda ilerleme kaydedeceğine işaret eden Ünal, "Yatırımcımız da bunu tespit etmiş. Türkiye'nin dört bir yanında araştırma yapmış, Türkiye'de hayvancılığın merkezi olan Tekirdağ'da araştırma yapmış. Sonuçta Düzce'ye karar vermiş. Kendisi de yakında Düzce'nin Tekirdağ'ı geçeceğini ifade etti. Bizim de ümidimiz o şekilde" dedi.


Hayvancılık işletmeleri kuran firmalara devlet tarafından sağlanan destek hakkında bilgi veren Ünal şöyle konuştu:
"Hayvancılık işletmelerinin kurulması aşamasında, Tarım Bakanlığı düşük faizli zirai kredi kullandırıyor. Şu anda piyasada krediler yüzde 26-27 civarında ancak, bu amaçla kullanılan krediler yüzde 6-7 civarında. Düzce'deki işletmeler bundan istifade etmeye çalışıyorlar. 5 yıl vadeli, yüzde 6 faizle kredi kullanabiliyorlar. Bir diğer unsur, ekonomik yatırımlar konusunda hayvancılık ürünlerini işlemek amacıyla tesis kurdukları zaman, 500 bin YTL'ye kadar olan tesisin yüzde 50'sini, yani 250 bin YTL'sini Tarım Bakanlığı hibe olarak veriyor. Aynı zamanda yem bitkileri desteklemeleri var. Ayrıca, hem silaj desteği, hem de baklagil yem bitkileri konusunda destek veriliyor. Bunlar ciddi destekler."

İHA
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2008 Çarşamba 13:11:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?