17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Ekonomisi bozuk olan batar

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Esat Çelebi eğitimi, ekonomisi ve düzeni bozuk olan ülkelerin batacağını söyledi.
Düzce Belediyesi Dış İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından "Günümüz Dünya Ekonomisi Krizlerinin Nedenleri ve Türkiye Ekonomisi Üzerindeki Etkileri" konulu konferans düzenlendi. Belediye Sosyal Tesislerinde düzenlenen ve Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Esat Çelebi'nin konuşmacı olarak katıldığı konferansa Düzce Vali Yardımcıları Ramazan Şahin, İsmet Akyol, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, daire müdürleri ve davetliler katıldı.


Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, toplantınının konusunun ekonomi olduğunu ifade ederek, ekonominin günümüzün en önemli konusu olduğunu söyledi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Çelebi, Türkiye'ye Atatürk'ten bu yana iktisatçı bir lider gelmediğini belirterek, "Ülkemizde Atatürk'ten bu yana iktisatçı bir lider gelmemiştir. Türkiye'nin uzman iktisatçıya ihtiyacı var" dedi.


Bir toplumu yücelten ve ayakta tutan ve bir devleti güçlü hale getiren unsurun eğitim olduğunu ifade eden Çelebi şunları söyledi; "Eğitimi, ekonomisi ve düzeni zayıf olan ülkeler darboğaza girerler. Ekonomi insanların ve toplamların ihtiyaçlarını gidermek sahip olabilmek. İktidara gelen hükümetler iktisat politikasının sorumluluğu altından kalkabilmeli. İktidara gelen hükümetler ilk başta iktisadi refahı sağlayacak. İktisadi refah nedir? gelirden en az pay alan bir vatandaş almış olduğu o payla tasarruflu bir şekilde yaşamak koşuluyla geçimini sağlayacak ve az da olsa tasarruf edebilecek bu seviyeye getirirsek iktisadi refah salanmış olur."


Prof. Çelebi kalkınmanın temelinde üretimin yattığını belirterek "7'den 70'e bir ülkenin vatandaşı devleti ile birlikte ne üretebiliriz ve ürettiğimizi iç ve dış pazarda nasıl tüketebiliriz pazarlayabiliriz bunu düşünmeli. Dünya neden ekonomik krize girdi? Bu kriz ABD ve Avrupa'nın üretmiş olduğu mal ve hizmeti dünya pazarlarına bundan 50 yıl önce olduğu gibi tüketememesinden kaynaklanıyor" diye konuştu. Toplantı soru cevap bölümü ile son buldu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 14:48:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?