17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Emniyetten sahta para uyarısı

Düzce İl Emniyet Müdürü Zekeriya Kahraman, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları sahte para ve çek konusunda uyardı.


Emniyet Müdürü Kahraman, Kurban Bayramı'nda alış veriş esnasında meydana gelen sahte para olaylarının yaşanmaması için herkesi dikkatli olmaya çağırdı.


Kahraman, Kurban Bayramı'nın yaklaşmasından dolayı hayvan pazarlarında kurbanlık alım ve satımı yapacak vatandaşların mağdur olmamaları için sahte YTL ile yabancı para ve çek gibi olaylara karşı duyarlı olmaları gerektiğini söyledi. Kahraman, banknotun gerçekliğini tespit etmek için birden fazla güvenlik özelliği bulunduğunu belirterek "Dikkatle kontrol etmeleri gerekiyor" dedi.


Kahraman, orijinal banknotlarda ön yüz veya arka yüzden ışığa tutulduğunda beyaz alanda görülebilen Atatürk portresi ve kupür değerini gösteren rakamdan oluşan filigran yer aldığını belirterek, "Sahte banknotlarda filigran bulunmamakta veya baskı yolu ile taklit edilmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, filigran görüntüsü sadece ışığa karşı tutulduğunda görülür, ışık altında filigranın görünmesi banknotun sahte olduğuna işarettir" diye konuştu. Kahraman, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Ayrıca orijinal
banknotların arka yüzünde kağıt içerisine yerleştirilmiş düz bir hat şeklinde yer alan ancak kesik gümüş çizgiler şeklinde görülen, ışığa tutulduğunda tam olarak görülebilen ve üzerinde TCMB harfleri bulunan pencereli emniyet şeridi yer almaktadır.

Sahte banknotlarda emniyet şeridi baskı yolu ile veya orijinal banknotlardan kesilerek, çıkarılmış emniyet şeridinin yapıştırılması suretiyle taklit edilmeye çalışıldığı görülmektedir. Sahte banknotlar ışığa tutulduğunda sadece kesik gümüşi çizgiler şeklinde görülüp, düz bir hat olarak tamamlanmış emniyet şeridi görülmemektedir. Yine orijinal banknotların ön yüzünde Atatürk portresinin yanında farklı açılardan bakıldığında altın sarısından yeşile doğru renk değiştiren özel mürekkep ile basılmış motifler yer almaktadır. Sahte banknotlarda optik değişken mürekkep bulunmamakta ancak sim veya oje kullanılarak baskı yolu ile taklit edilmeye çalışılmakta, renk değişikliği gözlemlenememektedir."

İha
Yayın Tarihi : 4 Aralık 2008 Perşembe 15:23:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?