17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Fındığa alternatif çilek

DÜZCE’DE FINDIĞA ALTERNATİF ÇİLEK

Düzce’de fındığa alternatif olarak Kırsal Ekonomik Çeşitlilik Örnek Çilek Yetiştirme projesi başlıyor. Düzce’de 8 çilek türünün üretimi gerçekleştirilecek. 60 çiftçi 500 metrekarelik arazilerde yüksek kalitede alternatif bir ürün olarak modern çilek üretimi yapacak.

Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyalogu 2. Tarım ve Balıkçılık Hibe Programı kapsamında gerçekleştirilecek olan Kırsal Ekonomik Çeşitlilik Örnek Çilek Yetiştirme Projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Düzce Valiliğinde Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Selim Metin, AB Projelerle ile ilgili idarenin çalışmalarından bahsetti. 2004-2006 yılları arasında istihdam geliştirme projesi kapsamında 400 kişinin meslek sahibi olduğunu hatırlattı. Tarım Müdürlüğü ile ortak gerçekleştirdikleri çilek ve mantar projelerine finansal açıdan destek olduklarını belirten Metin, fındığa alternatif olarak 8 ayrı çilek çeşidinin denenerek yetiştirilecek olan türün belli olacağını söyledi. 181 bin Euro’luk AB Hibe Projesinin Düzce’ye kazandırıldığını aktaran Metin, “18 ay sonunda bu projeyi başarmış bir il oluruz. Çiftçilerimize hayırlı olsun” dedi.

Düzce İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal, Örnek Çilek Yetiştiriciliği Projesi hakkında bilgiler verdi. Ünal, projenin İl Özel İdaresi tarafından hazırlandığını, proje ortağının İtalya ve Tarım İl Müdürlüğü olduğunu belirtti. Ünal projenin amacını ise şöyle anlattı: “Elimizdeki tarım ürünlerine çeşitlendirilmesine teşvik ederek, kırsal ekonominin gelişmesini sağlamak için fındık üretimine alternatif olacak katma değeri yüksek, çilek üretiminin teşvik edilmesi, modern çilek yetiştiriciliği uygulamalarının öğrenilmesi, modernizasyonda teknik bilgi transferi ve AB’den yenilikçi yaklaşımların benimsenmesidir.”

Proje kapsamında çilek üreticileri için eğitimlerin olacağını, üretim sonrasında pazarlama ve bilgi kampanyalarının düzenleneceğini aktaran Ünal “Proje, İl Tarım Müdürlüğü olarak fevkalade önemli. Yeni ve yenilikçi çiftçilerimiz bilgilendirilecek. Modern tarım teknikleri ve AB politikaları uygulanacak. Ürünler pazarlanacak. 60 çiftçimize 500’er metrekarelik arazilerde yüksek kalitede alternatif bir üretim olarak modern çilek üretimi yaptıracağız. 285 Bayan çiftçimize gıda güvenliği ve işleme üzerine eğiteceğiz” diye konuştu.

Düzce Vali Yardımcısı Ramazan Şahin, Kırsal Ekonomik Çeşitlilik Örnek Çilek Yetiştiriciliği Projesinin AB kaynaklarından yararlanmak amacıyla hazırlanan projelerden biri olduğuna dikkat çekti.

Ramazan Şahin, Düzce’nin tarımdaki yüksek potansiyele ve stratejik konumda bulunmasına rağmen projelerden yararlanma konusunda diğer illere göre arka sıralarda yer aldığını vurguladı. Proje çağrılarına her zaman destek olduklarını belirten Şahin “Örnek Çilek Yetiştiriciliği Projesi Düzce’de eğitim hariç, AB?fonlarından yararlanmak için hazırlanan projelerden beşincisi. Sayı olarak çok az. İlimizin bu projelere, çağrılara açık değil. Biz çağrılar geldikçe ofisimizin kapasitesini yükselttik. Her çağrıya cevap verebiliyoruz” dedi.

Şahin, örnek çilek üretimine nasıl karar verdiklerini ise şöyle açıkladı: “Çilek çok hassas bir bitki. Kullanımı çok yaygın. Pazara ulaşması ve bozulmadan saklanılması bir problem. İlimizde çilek üretimi yaparak satan, pazarlayan az. Kalite düşüklüğü oluyor. Biz bunları bilimsel, kaliteli, marka haline getirilerek pazara girsin istedik. Bu amaçla da bu projeyi hazırladık. Osmanlı çileği gibi sekiz çilek türünü 5 alanda deneyeceğiz. Adaptasyon yeteneği, iyi bir pazar avantajı, değişik tüketim olanakları, insan sağlığı ve beslenme açısından önemi, küçük aile işletmeciliğine uygunluğu, birim alandan elde edilen yüksek gelir başlıklarından dolayı çileği seçtik.”

DÜZCE’DE FINDIĞA ALTERNATİF ÇİLEK
DÜZCE’DE FINDIĞA ALTERNATİF ÇİLEK
İHA
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2011 Çarşamba 12:43:03
Güncelleme :13 Temmuz 2011 Çarşamba 12:47:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?