17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Gıda üretimi yapan işyerleri denetlendi

Düzce İl Tarım Müdürlüğü ekipleri, gıda üretimi yapan fırın, lokanta, pastaneleri denetledi. 2008 yılında yapılan denetimlerde ise 20 işyerine 25 bin YTL cezai işlem uygulandı. 12 işyeri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Düzce Tarım İl Müdür Vekili Ayhan Ünal, gıda kontrolörleriyle birlikte işyerlerinde gıda denetimi yaptı.

Denetimlerde asgari teknik, hijyen şartları, temizlik kuralları ve çalışanlara ait portör kartları kontrolden geçirildi. İşyerlerinde kullanılan ambalajlar ve üretilen gıdaların incelendiği denetimlerde bazı gıdalardan alınan numune örnekleri analize gönderilerek uygunluğu kontrol edildi.

Tarım İl Müdür Vekili Ayhan Ünal, Düzce genelinde 2 bin 490 toplu tüketim yeri, 282 gıda üretim yeri bulunduğunu belirterek, bu yerlerden 950'sinin belirli aralıklarla 32 kontrolör tarafından denetlendiğini söyledi. 2008 yılı içerisinde yaklaşık 3 bine yakın denetim yaptıklarını belirten İl Müdür Vekili Ünal, günde ortalama 25 işyerinde denetim gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ayhan Ünal, sözlerine şöyle devam etti: "Her zaman böyle güzel yerlerle karşılaşmıyoruz. Bazen olumsuz şartlarla, hijyen yönünden gıda güvenliği açısından uygun olmayan yerlerle karşılaştığımız oluyor. Onlara da idari ve adli işlemler yapılıyor. Şu ana kadar 20 işyerine 25 bin YTL cezai işlem uyguladık. 12 işyeri hakkında da Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. Bunların adli işlemleri devam ediyor. Ziyaret ettiğimiz yerlerde personel hijyenine, personellere ait portör kartlarını denetliyoruz. Çalışanların her 6 ayda bir bulaşıcı hastalık taşımadığına dair belgelendirme yapması gerekiyor.

Üretim yerinde çalışan kişilerin hiçbir şekilde bulaşıcı hastalık taşımaması lazım. İşyeri hijyenine dikkat ediyoruz. Çöplerin uygun ortamlarda muhafaza edilmesi, genel temizlik kurallarına riayet edilmesi lazım. Bir de alet ve ekipmanların gıda güvenliği açısından temiz ve sağlıklı olması lazım. Onun dışında her ürünün Tarım Bakanlığı'ndan izin alınmış bir yerden temin edilmesi lazım. Gıdada kullanılan ambalajların da aynı şekilde Tarım Bakanlığı tarafından izin verilmiş yerlerden temin edilmesi lazım. İşyeri sahibi kendisi fındık üreterek, gıdalarda bu ürünü kullanıyorsa işyerine 1-25 bin YTL arasında ceza uygulanır. Çünkü kendi ürettiği ürünün ne kadar sağlıklı olduğunu bizim bilmemiz mümkün değil."

Özellikle yaz aylarında gıda güvenliğinin daha da çok önem kazandığına işaret eden Müdür Vekili Ünal, tüketicilere de bazı uyarılarda bulunarak, "Yaz döneminde özellikle gıda güvenliği daha çok önem kazanıyor. Çünkü sıcaklık ve rutubetin artmasıyla birlikte gıdalardaki bakteriler daha aktif hale geliyor ve kısa zamanda bozuluyor. Vatandaşların, aldıkları ürünün Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından izin verilen bir yerde üretilip üretilmediğini kontrol etmeleri gerekiyor. Son kullanma tarihine dikkat etmeleri lazım. Ters bir durumla karşılaştıkları zaman tarım müdürlüklerine bilgi vermeleri gerekiyor. Çünkü 32 kontrolörümüzün her an yerde olması mümkün değil. Vatandaşlarımız bu konuda olumsuz bir durumla karşılaştıklarında bize bildirirlerse beraberce gıda güvenliği konusunda daha sağlıklı çalışabiliriz" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 17 Temmuz 2008 Perşembe 13:13:32
Güncelleme :17 Temmuz 2008 Perşembe 13:18:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?