17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Havza koruma toplantısı yapıldı

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, "İstanbul'un Melen Suyunu içmesiyle onların bir parçası olduğumuzu düşünüyoruz" dedi.

Melen Suyu ve Havza Koruma Projesi ile ilgili olarak Düzce Belediyesi Meclis toplantı salonunda düzenlenen toplantıya, ilçe ve belde belediye başkanları, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürlüğünden yetkililer ile İstanbul Büyük Şehir belediyesi yetkilileri katıldı.

Toplantıda konuşan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İstanbul'un Melen Suyunu içmesinden memnun olduklarını dile getirerek, "İstanbul artık Düzce'nin suyunu kullanmaya başladı. Düzce ile İstanbul bu anlamda gerek İSKİ kanunu, gerekse yönetmeliği çerçevesinde bir takım yaptırımlar uygulama konusunda bazı çalışmalar yaptı. Şimdi yeni dönemde Çevre Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklaşa Düzce'deki koruma güvenlikle ilgili yatırımların desteklenmesi yönünde bir takım çalışmalar yapıyor. Bu Düzce Havza Koruma Projesinde bir araya geliyor. Havza koruma projesi İstanbul Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği bölümü tarafından hazırlanıyor. Bu günlerde belli bir aşama kaydetmiş durumda. Biz Düzceliler olarak İstanbul'u kendi memleketimiz kabul ediyoruz. İstanbul'un bir parçası olduğumuzu düşünüyoruz. İstanbul'un Düzce'nin suyunu içmesinden de büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.

Başkan Keleş, Düzce'de havzanın korunmasında üzerlerine düşecek görevi yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Suyun toplanma havzasında yıllardan bu yana oluşmuş bir yerleşme var. Düzce başta olmak üzere beldeleri ve ilçeleri ile birlikte bu havzanın içinde. Bu alan çok büyük bir havza değil. Boyu 30-35 kilometre, eni 10-15 kilometre. Yamaçları ile birlikte bu su Küçük Melen çayında toplanıyor ve Efteni gölünde bir araya gelerek daha sonra Büyük Melen Çayı olarak Karadeniz'e dökülüyor. Düzce Havzasından toplanıp denize dökülen bir akarsu olduğu için bugüne kadar ne kadar olumsuz şartlar gelişmiş ise de bu suyu korumak ve içme suyu kalitesinde İstanbul'a götürmek mümkün diye düşünüyorum. Bu anlamda yapılan çevre planı ve havza koruma projesi bizim ve İSKİ için çok önemli. Biz bu konularla ilgili olarak bir çok kez toplantı yaptık. Düzce Belediyeleri olarak biz, üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Bu suyun daha temiz ve içme suyu kalitesinde olması için havzadaki kirletici etkenlerin ortadan kaldırılmasında üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Takdir edersiniz ki bu yatırımları Düzce'nin tek başına yapması mümkün değil. Bunu ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çevre Bakanlığı yapabilir" şeklinde konuştu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanı İbrahim Demirtoprak, orman, su ve havanın korunması gerektiğini belirterek, "İstanbul'da biz Çevre Düzeni Planını yaparken toprak, su, orman ve havayı korumaya özen gösterdik. İnsanların yaşamları suya bağlı. Bilindiği gibi açlık grevi yapılıyor hiç kimse susuzluk grevi yapmıyor. Çünkü bir insan susuz en fazla 2-3 gün yaşar. Bu nedenle su insan hayatı için çok önemli. İstanbul'a Melen suyu gitsin ya da gitmesin Düzceliler çevre yatırımlarını yapacaklardı. Bakanlık bunu onlardan isteyecekti. Bu suyun İstanbul'a gitmesi ile toplam yapılacak olan maliyetin 3/2'si Çevre ve Orman Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesine bir nevi teşekkür için yapılması gereken konu oldu. Artık dünyada kirlilikler mahalli değil, sınır ötelerini dahi etkilemeye başladı. Bunun için herkes bulunduğu yerde çevreyi koruyacak" dedi.

İSKİ Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Kubilay Göker de, yerinde inceleme yapacaklarını ve buradan alacakları sonuçlara göre yol haritası çizeceklerini söyledi.
Toplantı, Düzce Havzası hakkında sinevizyon gösterisi eşliğinde yapılan bir sunumla son buldu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2008 Perşembe 13:10:19
Güncelleme :3 Nisan 2008 Perşembe 13:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?