17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Hayvan pazarı açılıyor

HAYVAN PAZARI AÇILIYOR

Düzce'nin Kadıoğlu Köyü sınırları içinde bulunan hayvanlarda görülen Asya tipi Şap hastalığının ardından kapanan Düzce Merkez Hayvan Pazarı, hastalığın iyileşmesi ile birlikte yeniden faaliyete geçecek. Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal ise, hayvan üreticilerini uyararak, hayvan pazarına küpesiz ve sağlık belgesi olmayan hayvanların getirilmemesini söyledi.

Düzce'nin Kadıoğlu Köyünde bulunan hayvanlarda tespit edilen Asya tipi şap hastalığı nedeni ile köyler karantina altına alınmış ve hayvanlar için veteriner hekimler tedavi çalışmalarına başlamıştı. Bu süreç içerisinde hastalığın diğer hayvanlara bulaşma ihtimaline karşın, Düzce Hayvan Pazarı'nda, Hayvan Sağlığı Zabıtası kararı ile kapatıldı. Yapılan iyileştirme çalışmalarının ardından şap hastalığı tamamen iyileştirilerek ortadan kaldırıldı. Yine alınan bir kararla 21 Temmuz 2011 Perşembe günü itibarı ile hayvan pazarının açılmasına karar verildi.

Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal, hastalıkla gece gündüz mücadele ettiklerini ifade ederek ''Hayvan pazarını kapatmamız bu yıl ikinci kez oluyor. Birde 2010 yılında hayvan pazarını kapattık. Bunun nedeni Düzce'de ki mevcut hayvanların sağlığını korumak içindi. Bu sene ilimizde Kadıoğlu Köyü'nde bulunan hayvanlarda Asya tipi şap çıktı. Bu hastalık en son 2002 yılında çıkmıştı. Ocak ayında Tarım Bakanlığı bizleri uyardı ve İran'da hastalık olduğunu söyledi. Bizde ne kadar şap vakası tespit ettiysek, şap numunelerini alarak Şap Araştırma Enstitüsüne gönderiyorduk. Numuneye gönderdiğimiz şaplarda Kadıoğlu Köyü'nde Asya tipi şap, Kaymakçı, Derdin, Karadere Hasanağa Köylerinde de Türkiye'de ki O tipi şap hastalığı çıktı. Şu anda şap mihraklarının tamamı iyileşti. Düzce'de şap hastalığı kalmadı. Hayvan zabıtası kararı ile perşembe günü hayvan pazarı açılacak'' dedi.

Düzce'de hayvan sayısının yarı yarıya arttığını ifade eden Ünal, ''Gerek sıfır faizli krediler ve mera iyileştirmeleri ile hayvan girişi Düzce'ye çok fazla olmaya başladı. Geçen yıl 40 bin olan hayvan sayısı bu yıl 60 bine çıktı. Yarı yarıya artış var. Bu sebeple hastalık bulaşma riski oldukça fazla. Veteriner sağlık belgesi olmayan hayvanları Düzce'ye getirmesinler. Kulak küpesi, pasaportu olmayan hayvanları Düzce'ye getirmesinler. Bunlarla karşılaşırsak ağır yükümlülükler var. Biz uygulamak zorunda kalırız'' ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2011 Çarşamba 16:36:03
Güncelleme :20 Temmuz 2011 Çarşamba 16:44:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?