17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Herkes fındık fiyatını bekliyor

Ziraat Mühendisleri Odası Düzce İl Başkanı Hakan Çetin, fındık fiyatının açıklanmamasına tepki göstererek, Düzce'de ekonomik sıkıntıların baş göstermeye başladığını söyledi.

Çetin, yaptığı açıklamada fındık fiyatının açıklanmamasını eleştirdi.

Düzce'de 91 bin hektar tarım arazisinin 62 bin hektar alanında fındık üretimi yapıldığını belirten Çetin, ''Düzce ilimizin tarımsal açıdan yüzde 90 girdisini tek başına fındık sağlamaktadır. Fındık, yaklaşık olarak 5 bin ailenin geçimini sağladığı bir üründür. Dolaylı etkileşimlerde dikkate alındığında ilimizde 250 bin insanımızın geçimini yakından ilgilendiriyor'' dedi.

Çetin, bugüne kadar hala fındık fiyatının açıklanmaması Türkiye ihracatında büyük ekonomik kayıplara sebep olduğuna değinerek, ''Fındık ihracatı ile uğraşan belirli sayıdaki tüccara büyük ekonomik girdi sağlamaktadır. Aynı doğrultuda ilimiz için düşündüğümüzde fındık üretici çiftçimiz büyük ekonomik kayıplara uğramaktadır. Belirli sayıdaki tüccar, gerçek değerinin en az 6 YTL olması gereken yüzde 50 randımanlı fındığı yaklaşık olarak kilosuna 2,6 YTL ücret ödeyerek büyük rant elde ediyor'' diye konuştu.

Çetin, şöyle devam etti:

''Fındık üreticisi, çalıştırdığı işçiye parasını ödeme adına fındığını satmak zorunda kalıyor ve burada yine üretici eziliyor. Bunun sonucu olarak Düzce ilimizde ekonomik sıkıntılar baş göstermektedir. Fındık fiyatının her açıklanmadığı gün belirli bir kesimi zenginleştirme politikası güdüldüğü düşüncesinde olduğumuzu beyan ediyoruz. Çiftçisini, esnafını velhasıl halkını ezen bir uygulamayı Ziraat Mühendisleri Odası Düzce İl Temsilciliği olarak kabul etmiyoruz''

A.A
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 16:52:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?