17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

İGM teşvikte süre uzatımı istedi

Düzce İl Genel Meclisi 2008 yılı sona erecek olan 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın süresinin 5 yıl daha uzatılmasını istedi.


İl Genel Meclisi'nin Ekim ayındaki birleşiminde gündeme alınarak, Çeşitli İşler Komisyonu'na havale edilen 5350 ve 5084 sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Yasaları uygulamasının devam etmesi için girişimlerde bulunulması ile ilgili komisyon çalışmaları tamamlandı.


Çalışmalar sonucu yapılan tespitlerin yer aldığı rapor Komisyon Başkanı Harun Veziroğlu tarafından İl Genel Meclisi'ne sunuldu.


İl Genel Meclis üyesi Harun Veziroğlu, teşvik yasalarının fert başına bin 500 ABD doları veya daha az gayri safi yurt içi hasılası olan iller için yürürlüğe girdiğini 49 ilin faydalandığını belirterek, yasanın ulaşılan sonuç açısından illerin gelişiminde birçok yönden yararları görüldüğünü söyledi.


Bu kanunlar kapsamındaki teşviklerden faydalanan illerde, sosyal ve ekonomik hayatın canlandığını, işsizlik sorununda azalma olduğunu ve göç verme olgusunda düşüler yaşandığını belirten Veziroğlu, "Düzce 1999 yılında iki büyük deprem yaşamış, yaşanan depremin ardından çevresel, sosyal, ekonomik ve psikolojik yıkımlar meydana gelmiştir. Bu afetlerin ardından il olma süreciyle yeniden toparlanmaya başlayan Düzce'de ikinci büyük hediye de, çıkarılan teşvik yasaları olmuştur. Gerçekten de teşvik yasalarıyla önemli atılımlar yaşanmıştır. Yerli ve yabancı sermaye ilimizde yatırımlarda bulunmuş, 2. Organize Sanayi Bölgemiz kurulmuş, bunların neticesinde sosyal ve ekonomik birçok açılımlarla Düzce adeta yeniden hayata dönmüştür. İşsizlik tamamen bitmese de faaliyete geçen firmalar ailelere geçim kaynağı yaratmış, Türkiye'nin en yeni ili olmasına ve iki önemli afet yaşanmasına rağmen Düzce göç veren bir şehir konumundan kurtulmuştur" dedi.
Düzce'de yaşanan bu olumlu havanın ve canlılığın devam etmesi açısından 31 Aralık 2008 tarihinde yürürlükten kaldırılacak olan teşvik kanunlarının süresinin uzatılması gerektiğinin işaret eden Komisyon Başkanı Harun Veziroğlu, bunun olmazsa olmaz bir koşul olduğunu söyledi.


Veziroğlu sözlerine söyle devam etti. "Şu sıralar yaşanan küresel ekonomik kriz nedeniyle Dünya'nın çeşitli ülkelerinde firmaların eleman çıkarma yoluna gittiklerini ve bu gidişatın ülkemizde de iyiden iyiye hissedilmeye başlandı. Birçok firma, çalışan personelini ücretsiz izne çıkartmakta veya personel sayısında azaltmalar yapmaktadır. '2009 yılında ihracat azalacak, Türkiye ekonomisi bu krizden mutlaka etkilenecektir' sözü Başbakanımız Recep tayip Erdoğan tarafından dile getirilmiştir. Uluslararası Çalışma Örgütü öngörülerine göre Dünya'da 2009 yılında 10 milyon yeni işsiz sayısı oluşacaktır. Hal böyleyken teşvik yasasının sona ermesi Düzce'mizde ve diğer 48 ilde derin sorunlara neden olacaktır."


İşsizlikte mücadelede ve yatırımların devam etmesi noktasında teşvik kanunlarının önemli birer kilometre taşı olduğunu kaydeden işaret eden Komisyon Başkanı Veziroğlu, "İlimiz özelinde yaşanan kişisel travmatik olayların tekrar edebileceği, Firmaların işçi çıkararak sosyal ve ekonomik alanda daralma yaşanacağı, yeni bir il olması nedeniyle ekonomik rekabet şansının son derece kısıtlı olacağı, şu anda da ilimizde sorun olan kalifiye eleman sıkıntısı nedeniyle firmaların başka bölgeleri tercih edebileceği, girilen gelişim ve değişim sürecinin çok büyük sekteye uğrayacağı gibi birçok problemin meydana geleceği tahmin edilmektedir. İşsizlikle mücadelede ve yatırımların devam etmesi noktasında bu kanunlar hükümetimiz tarafından çıkarılan ve yararları kısa sürede görülen önemli bir kilometre taşıdır" şeklinde konuştu.


Veziroğlu son olarak, yasanın süresinin 5 yıl daha uzatılması gerektiğini 5350 ve 5084 sayılı yasaların yürürlükte olduğu diğer illerle de temas halinde olunması gerektiğini ve oluşturulacak birliktelikle güçlü bir halde taleplerin gerekli mercilere iletilmesi gerektiğini söyledi.


Çeşitli İşler Komisyonu tarafından hazırlanan rapor meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 15:49:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?