17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Islah edilen meralar açıldı

DÜZCE'DE ISLAH EDİLEN 3 MERA TÖRENLE AÇILDI

Düzce'de Tarım İl Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar sonucunda ıslahı tamamlanan Karadere Hasanağa, Bataklı Çiftlik ve Kadıoğlu Köyü meraları düzenlenen törenle açıldı.

Karadere Hasanağa köyü merasında gerçekleştirilen açılış törenine Düzce Valisi Vasip Şahin, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Tanyel, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Daire Başkanı Cafer Kıvanç, Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal, AK Parti Düzce İl Başkanı Mustafa Yılmaz, AK Parti Düzce Milletvekili Adayı Osman Çakır, HAS Parti Düzce İl Başkanı Halil Aydın ile köylüler katıldı.

Törende konuşan Vali Vasip Şahin, birinci sınıf tarım arazilerine sahip olan Düzce'nin tarımı ve sanayiyi bir arada götürmek durumunda olduğunu söyledi. Bir yandan sanayi yatırımları ile istihdama katkı sağlandığını, diğer yandan da birinci sınıf tarım arazilerinin çiftçilerin kullanımına sunulduğunu kaydeden Şahin, "Böyle bir törende bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Baktığınız zaman yemyeşil, tabiat harikası bir ilde yaşıyoruz. Bu bize hakkın verdiği bir nimet ve ikramdır. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Köylülerimiz ön ayak oldular, talep ettiler, destek verdiler ve meralarını bu hale getirdiler. Bundan sonraki işimiz emek sarf ederek bu güzelliği korumaktır. Tarım ve hayvancılık iç içe önemli iki sektör. Hayvancılık Türkiye'nin önündeki en önemli sorun ve darboğazın yaşandığı bir alan. Bakanlığımız ve Tarım Müdürlüğümüz mera ıslah çalışmaları ile bu alana nefes aldırdılar. Son 8 yılda çok sayıda mera ıslah projesini hayata geçirdiler. Bir takım uygulamalar ile meraları özel sektöre açtılar ve özel sektörü teşvik ettiler. Düzce birinci sınıf tarım alanlarına sahip bir il. Aynı zamanda sanayileşmeye açık ve hazır. Düzce'de tarım ve sanayiyi bir arada götürmek durumundayız. Bir taraftan sanayileşme ve istihdama katkı sağlarken, diğer yandan da tarım ve hayvancılığı geliştirmeye çalışıyoruz. Düzce'de ahır besiciliği büyük boyutlarda yapılmaya başlandı. Bize düşen devlet olarak buna destek vermek ve yol açmak. Bundan sonra köylerimizden gelen talep doğrultusunda, imkanlarımız ölçüsünde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bundan en güzel şekilde istifade etmeye çalışalım" dedi.

Bakanlık Daire Başkanı Cafer Kıvanç da, hayvancılığın önündeki en büyük girdinin yem olduğunu ifade etti. Kaliteli yemin en büyük kaynağının ise mera ve çayılar olduğunu ifade eden Kıvanç, "Bir yandan mera ıslah projelerini hayata geçirirken, diğer yandan da çiftçilerimize yem bitkisi desteği veriyoruz. Bugüne kadar bakanlık olarak Türkiye genelinde900'e yakın meranın ıslahını gerçekleştirdik. Özel sektör tarafından yapılan çalışmalar eklenince bu sayı bini buluyor. Bundan sonraki hedeflerimiz ise çok büyük. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz meraların da uzun süre çiftçi kullanımında kalmasını arzu ediyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal ise, mera kanununun kabul edilmesi sonrasında hayvancılığın önünde yeni ufuklar açıldığını ifade etti. Düzce'nin oldukça verimli, ancak sınırlı mera alanlarında sahip olduğuna dikkat çeken Ünal, "2009 yılından bu yana ilimizde mera ıslah çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu çalışmalarımıza bakanlığımız da destek veriyor. İlk mera ıslah çalışmalarımızda çiftçilerin direnişi ile karşılaştık. 'Devlet meralarımızı elimizden alıyor' dediler. Ancak çalışmalar bitince ikna oldular. Şu anda tüm köylerimizden mera ıslah talepleri alıyoruz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz meralarımıza 270 bin lira harcadık. 8 mera ıslah projesi daha hazırladık, bakanlığa teklif edeceğiz" şeklinde konuştu.

Köy muhtarı İlhami Ozan da, yabancı ot temizliği, gübreleme ve çel örgü çalışması yapılan meraların 2 yıl sonunda hizmete açıldığını söyledi. Ozan, "Yapılan çalışmalardan çok memnunuz. Meralarımıza iyi bakıp, koruyacağız" dedi.

Konuşmaların ardından Uzunmustafa İlköğretim Okulu öğrencileri tarafından folklör gösterisi sunuldu. Ayrıca mera konulu şiir ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Ardından meraların açılış kurdelesi kesildi.

DÜZCE'DE ISLAH EDİLEN 3 MERA TÖRENLE AÇILDI
DÜZCE'DE ISLAH EDİLEN 3 MERA TÖRENLE AÇILDI
İHA
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2011 Salı 16:21:03
Güncelleme :26 Nisan 2011 Salı 16:31:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?