17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Kentsel dönüşümü TOKİ yapacak

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Camikebir mahallesinde uygulanacak 'Kentsel Dönüşüm Projesi' için Toplu Konut idaresi (TOKİ) ile imzayı attıklarını söyledi.


Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, önümüzdeki günlerde TOKİ ile birlikte ilde kentsel dönüşüme başlayacaklarını açıkladı.

TOKİ ile birlikte Camikebir Mahallesi'ndeki vatandaşlarla anlaşma şeklinin belirlenmesi için görüşmelere başlayacaklarını kaydeden Keleş, "Vatandaşlarımıza yerlerinin satın alınması yada bir şekilde takas edilmesi konusunda teklif götürülecek. Daire, tek katlı bir ev, arazi talepleri görüşülecek. Yada para isteniyorsa bağımsız komisyonun tespit etmiş olduğu miktar bu vatandaşlarımıza ödenecek. Karşılıklı görüşmeler içerisinde anlaşma sağlanabilirse, projemiz bittiğinde inşaat aşamasına geçeceğiz. Eğer görüşme sonucunda, anlaşma sağlanamazsa, vatandaşlarımız tabi ki mahkemeye müracaat edecekler. Mahkeme sonucunda ortaya çıkan karar uygulanmış olacak" dedi.


Düzce Belediyesi olarak TOKİ ile birlikte vatandaşların mağdur olmaması için gayret göstereceklerini vurgulayan Keleş, bu proje ile şehrin merkezinde bulanan Camikebir mahallesinin rehabilitasyonunu gerçekleştireceklerini dile getirdi. TOKİ'nin görüşmelerde aynı masada olmasının avantajına değinen Keleş, "Bu çalışmada Düzce Belediyesi ile TOKİ taşın altına birlikte elini sokacak. Kuvvetle ihtimal bu başarılacak" diye konuştu.


Düzce'deki kentsel dönüşümün diğer kentlerdeki dönüşümlere benzemediğini anlatan Başkan Keleş, şöyle konuştu; "Başka vilayetlerdeki kentsel dönüşüm, bir takım hazine arazilerinin işgal edilmesi sonucu gecekondulaştırılması ve oraların devlet tarafından boşaltılıp, yerlerine modern yapıların gelmesi ile gerçekleşiyor. Vatandaşlarımız da zaten ruhsatsız ve işgal durumunda oldukları için kentsel dönüşüme kolay razı oluyorlar.

Düzce'de bunun tam tersi bir durum söz konusu. Şehir merkezinde vatandaşa ait çok kıymetli tapulu araziler. Ama hakikaten kentsel dönüşüme çok ihtiyaç duyulan bir alan. Buradaki vatandaşlarımızın diğer bölgelerdekiler gibi çıkarılması kolay değil. O anlamda vatandaşlarımızla anlaşmak, onları memnun etmek, razı etmek bizim için önem arz ediyor. Nihayetinde Belediye başkanlığımız bitecek. Birisi çıkıp bize yazıklar olsun, bizi mağdur etti derse bunun maddi ve manevi mesuliyetlerinden hiçbir şekilde kurtulamayız.

Bizim için en önce gelen şey, kentsel dönüşümden de önce oradaki vatandaşlarımızın rehabilite edilmesidir. Bizi bu rehabilitasyonu yapmaya iten onların sıkıntısıdır. Öncelikle onların rahat etmesi için gayret göstereceğiz."
Başkan Keleş, TOKİ'nin Metek köyünde yaptığı bin 776 konuttan yaklaşık 800 tanesinin henüz satışa çıkarılmadığını ve bu dairelerin kentsel dönüşüm alanındaki vatandaşlara tahsis edilebileceğini söyledi. Keleş, ayrıca vatandaşlarla daire karşılığında anlaşabildikleri takdirde kalıcı konutlarda rezerv adalarda TOKİ işbirliğinde yapmayı planladıkları konutlarında Camikebir Mahallesindeki ihtiyaç sahipleri için uygun olabileceğini belirterek vatandaşlarla anlaşarak kentsel dönüşümü gerçekleştirebileceğine inandığını söyledi.

İha
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 16:44:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?