17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Korsan yazılım uyarısı

Kuban Bilgisayar Sistem Danışmanı Murat Yakar, bilgisayarlarda kullanılan yazılımların Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile koruma altına alındığını belirterek, "Bilgisayarda korsan yazılım kullanımına, 150 bin YTL'ye kadar ağır para cezası, 4 yıla kadar paraya çevrilmeksizin hapis cezası, 3 yıla kadar meslekten ya da ticaretten men cezası öngörülüyor. Ayrıca lisanssız yazılım yüklü bilgisayarlara el konulur" dedi.


Yakar, korsan yazılım kullananları ciddi cezalar beklediğini belirterek şöyle konuştu: "Bilgisayarlarda kullanılan yazılımlar 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Bilgisayarda korsan yazılım kullananlar 150 bin YTL'ye kadar ağır para cezası, 4 yıla kadar paraya çevrilmeksizin hapis cezası, 3 yıla kadar meslekten ya da ticaretten men ve lisanssız yazılım yüklü bilgisayarlarınıza el konulmasıyla karşı karşıya kalır."


Türkiye'de son yıllarda yapılan çalışmalarla yüzde 90'lara varan korsan yazılım kullanım oranının şimdilerde yüzde 65'e düştüğünü anlatan Yakar, sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye'de faaliyet gösteren BSA organizasyonu yazılım telif haklarıyla ilgili eğitim ve tanıtım çalışmalarını yürüterek, yasal yollara müracaat ederek telif haklarını korumak için çalışmaktadır. Lisanssız yazılım kullanıyorum ve bana bir şey olmaz diyen birçok firma, BSA baskınları sonucu hazırlıksız yakalandı. Yakalananlar hakkında
hukuki mücadele sürdürülerek gerekli cezalara çarptırılmıştır. Ayrıca bu firmalar değişik basın yayın organlarında lisanssız yazılım kullandıkları ve bununla ilgili uygulanan cezalar belirtilmek suretiyle kamuoyuna açıklanmıştır. BSA organizasyonunun yaptığı çalışmaları ve bu organizasyonla ilgili bütün bilgilere www.bsa.org.tr internet sitesi üzerinden erişebilirsiniz."


Lisanslı yazılım kullanımının bazı kolaylıklarda sağlayacağına işaret eden Yakar, sözlerini şöyle tamamladı: "Korsan yazılım kullanarak işinizi ve kendinizi riske atmayın ve kısa zamanda kullandığınız yazılımları lisanslandırın.

Lisanslı yazılım kullanmak size ayrıca yazılımla ilgili teknik desteğe erişmenizi, güncel yazılıma cüzi rakamlar ödeyerek geçebilmenizi, işletmenize özel çözümlere rahatlıkla erişebilmenizi, dökümantasyon sağlanması gibi konularda kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca lisanslı kullandığınız yazılım kayıt dışıya kaynak sağlayan korsan yazılıma da müsaade etmemiş olursunuz ve böylece ülkemiz ekonomisine katkıda bulunarak istihdamı da güçlendirmiş olursunuz."

iha
Yayın Tarihi : 22 Eylül 2008 Pazartesi 11:31:21
Güncelleme :22 Eylül 2008 Pazartesi 11:46:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?