17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Kutsal emanetlere sanal gezinti

Topkapı Sarayı'nda sergilenen kutsal emanetler bölümü artık internet üzerinden de gezilebilecek.

www.360tr.com adresinden ulaşılabilen Topkapı Sarayı kutsal emanetler bölümündeki eserler teknolojik imkan kullanılarak sanal ortama taşındı.


Multimedya grubunun iki yıldır üzerinde çalıştıkları Topkapı Sarayı'nın sanallaştırılması projesinin önemli bir ayağı olan Kutsal Emanetler Bölümü tamamlandı. Daha önce yayınlanan projenin birinci ayağındaki Topkapı Sarayı Harem Bölümü'nü iki yılda 175 milyon insan ziyaret etti. 6 ayda sonuçlandırılan proje kapsamında yaklaşık 1250 adet özel VR panoramik fotoğraf çekildi. Özel tekniklerle işlenen fotoğraflar, kullanıcı dostu (user friendly / useable) ara yüzlerle tasarlanarak sanal tur haline getirildi.
Sanal müze, Kadir Gecesi'nde internet üzerinden ziyarete açıldı. Kutsal Emanetler Müzesi'ne internet üzerinden milyonlarca insanın ulaşması bekleniyor.


KUTSAL EMANETLER
Kutsal emanetler, Yavuz Sultan Selim'in 1517'de Mısır'ı fethinden sonra İstanbul'a getirilmiş bir bölümü de İslam ülkelerinden derlenmiştir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in mübarek sakalı, kılıçları, hırkası ve efendiler efendisine ait daha pek çok baş tacı eser 500 yıldır Topkapı Sarayı'nda muhafaza ediliyor.


Girişteki şadırvanlı sofa bölümünde Kabe kapısı anahtarları, Hacerül Esved Muhafazası, Kabe olukları sergileniyor. Şadırvanlı sofa bölümünde ise Kabe maketi sergileniyor. Kutsal Emanetler Dairesi, semavi dinleri ve Peygamberleri simgeleyen objelerin bir arada sunulduğu mekan olma özelliği taşıyor. Burada Hz. Muhammed'in (S.A.V) ayak izinden Hz. Musa'nın asasına, Hz. Davud'un kılıcından Hz. İbrahim'in tenceresine kadar farklı objeler sergileniyor.


YENİ PROJELER
Tüm Türkiye'nin tanıtımı için dünya çapında projeler yapan ekip daha önce Topkapı Sarayı Harem Bölümü, Ayasofya, Anıtkabir, Çanakkale Şehitliği, Zeugma Müzesi, Mardin Süryani Kadim Kırklar Kilisesi, Mardin Zinciriye Medresesi, Şanlıurfa Balıklı Göl, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni aynı yöntemle sanal ortama taşımıştı.
www.360tr.com multimedya grubu, önümüzdeki aylarda İstanbul 2010 Kültür Başkenti Girişim Grubu'na tüm İstanbul'un tarihi, mimari, sanatsal, kentsel yapısını "360dereceİstanbul" projesi ile internet ortamına taşımak amacıyla kendi alanında dünyanın "en büyük sanal şehir" projesi başlatacak.

iha
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2008 Perşembe 17:29:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?