17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Muhtarlara KKKA eğitimi

Düzce Tarım İl Müdür Vekili Ayhan Ünal, Türkiye'de 2002-2007 yılları arasında bin 820 kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalandığını, 92 kişinin ise kurtarılamadığı belirterek, "Kene ısırmalarının ölümle sonuçlanmasının nedeni bilinçsiz müdahaledir" dedi.

Düzce Tarım İl Müdürlüğü, yaz aylarının gelmesiyle baş gösteren kene ısırması vakalarına karşı muhtarlara KKKA konusunda bilgiler vermek amacıyla bir eğitim toplantısı düzenledi.

Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya Tarım İl Müdür Vekili Ayhan Ünal, Muhtarlar Derneği Başkanı Aydın Dursun, Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk ve muhtarlar katıldı.

Tarım İl Müdür vekili Ayhan Ünal, 2008 yılı içerisinde Türkiye genelinde 97 kene ısırması vakası gerçekleştiğini, bu vakalarda 10 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Kene ısırmasının KKKA hastalığına yol açmadığını ve ölüme neden olmadığını belirten Ünal, "Kene ısırması sonrası yapılan bilinçsiz müdahale ölümle sonuçlanıyor. Bu nedenle toplum önderleri konumunda olan muhtarları bilgilendirmeyi amaçladık. Türkiye'de 2002-2007 yılları arasında bin 820 kişi bu hastalığa yakalanmış, 92'si kurtarılamamıştır. Düzce'de ise kene ısırması ile ilgili herhangi üzücü bir olaya rastlamadık. Ancak bu rastlamayacağımız anlamına gelmez. Biz de bu nedenle toplum önderleri konumunda olan muhtarlarımızı bilgilendirmek amacıyla bu toplantıyı düzenledik" diye konuştu.

Ardından Düzce Tarım İl Müdürlüğü Veteriner Hekimi Nazife Demirkıran, slayt gösterisi eşliğinde KKKA hastalığına yol açan virüs ve kenelerin vücuttan nasıl çıkarılacağı hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

Demirkıran, kenelerin ısıracakları bölgeyi öncelikle lokal anestezik bir madde salgılayarak uyuşturduklarını, bu nedenle ısırılan kişinin ısırığı görmemesi halinde ilk 24-48 saat hissedemeyeceğini ifade etti. KKKA hastalığının dünyada ve Türkiye'de pek çok kişinin ölümüne sebep olan bir hastalık olduğunu dile getiren Demirkıran, "Hastalık yaban hayatı ile insanların iç içe olduğu bölgelerde kene sayısının artışına bağlı olarak çıkmaktadır. Ayrıca yerden beslenen kuşlar ile göçmen kuşlar da kenelerin başka alanlara taşınmasında etkili olur. Yaban hayvanları ile evcil hayvanlar karşılaşınca kene geçişi olmakta ve virüs için yeni çoğalma alanları oluşmaktadır. Evcil hayvanlara yapışmak suretiyle beslenen virüslü kenelerin yumurtalarıyla otlaklar ile hayvanların yaşadığı diğer alanlar da riskli alanlar haline gelmektedir" dedi.

.
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2008 Perşembe 14:32:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?