17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Osteoporoz hakında bilgi verildi

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminerde günümüzün en önemli hastalıklarında 'osteoporoz' ile ilgili sağlık çalışanlar için düzenlendi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Ziraat Yüksek Mühendisi Nazime Yüksekkaya, osteoporoz hastalığından korunmanın en önemli yolunun bol süt tüketimi olduğunu söyledi.
Her 3 kadın ve 5 erkekten birinin osteoporoz riski ile karşı karşıya olduğu günümüzde Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular Dayanışma Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Derneği işbirliğinde osteoporoza karşı başlatılan kampanya çerçevesinde Düzce'de de eğitimler başladı. "Hayata karşı hep dimdik durun" sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında Konsopa Otel'de Düzce'de görev yapan sağlık çalışanlarına osteoporoz hastalığı ile ilgili bilgiler verildi. Seminere, İl Sağlık Müdürlüğü şube müdürleri, sağlık çalışanları ve davetliler katıldı. Seminere konuşmacı olarak katılan Ziraat Yüksek Mühendisi Nazime Yüksekkaya, halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz hastalığı hakkında bilgiler vererek, ''Vücudumuzda, bir taraftan yaşlı kemiklerin yıkımı olurken, diğer taraftan yeni kemiklerin oluşturulduğu bir denge söz konusudur. Bu dengede, kemik yıkımının çok fazla olması ya da yenilenmenin yeterli olmamasına bağlı oluşan dengesizlik, osteoporoza neden olur. Bu dengesizliğe katkıda bulunan en önemli etken menopozdur. 30'lu yaşların ortalarına kadar, çoğu kadın kaybettiğinden daha fazla kemik kazanır. Daha sonra, bu denge genellikle değişir ve kaybedilen kemik miktarı ile yerine konan kemik miktarı aşağı yukarı eşit olur. Ancak menopoz sırasında hormonal değişiklikler, yani kadınlık hormonu düzeylerinin azalması kemik kaybını hızlandırır. Bu kemik kaybı ciddi bir düzeye ulaştığında, o kişide osteoporoz gelişir'' dedi. Yüksekkaya, osteoporoz hastalığından korunmak için bazı önerilerde de bulunarak, ''Kemiklerimize iyi bakmalıyız. Bunun için öncelikle bol bol süt tüketimi yapmamız gerekiyor. Gelecekte oluşabilecek kemik kaybını yavaşlatabilme yöntemleri konusunda doktorunuzla konuşun. Kalsiyum alımı osteoporozda önem taşımakla birlikte, menopozdan sonra kalsiyum kemik kaybını tamamen önleyemez ya da yeniden kemik yapımını sağlayamaz. Düzenli olarak yürümek, koşmak, spor yapmak ve hafif aerobik egzersizleri kemik gücünüzü arttırmakta yardımcı olabilir. Doktorunuzdan sizin gereksinimlerinizi karşılayacak bir egzersiz programı hazırlamakta yardımcı olmasını isteyiniz'' diye konuştu.


Öte yandan, eğitimler kapsamında 'Sağlıklı süt için' kampanyası çerçevesinde vatandaşlar, osteoporoza karşı bilinçlendiriliyor. Türkiye'de sağlık alanında yapılan sosyal sorumluluk projelerini teşvik etmek ve başarılı çalışmaların örnek olmasını sağlamak amacıyla düzenlenen 'Sağlıkta Sosyal Sorumluluk Ödülleri'nde 2008 yılında büyük ödülü alan kampanya, Tetra Pak, Sağlık Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular Dayanışma Derneği işbirliği ile yürütülüyor. Eğitimlerin etkisi ise yaklaşık 20 bin kişiye uygulanacak anketlerle ölçülecek. Bu kapsamda sağlık ocaklarında osteoporoza karşı yapılması gereken sağlıklı ve dengeli beslenme, sağlıklı süt ve düzenli egzersiz konularında halkı bilinçlendiren uzmanlar aynı zamanda, eğitim katılımcılarına 1 dakikalık osteoporoz risk testini de uyguluyor.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 17:07:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?