17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Sağlık personeline ÇİYAD eğitimi

Düzce İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde çalışan acil servis ekiplerine, çocuklarda ileri yaşam desteği (ÇİYAD) konusunda 4 günlük eğitim verilmeye başlandı.


İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 112 acil sağlık hizmetleri birimlerinde çalışan sağlık personelinin bilgi ve becerisini artırmak amacıyla ÇİYAD konulu bir eğitim programı düzenlendi. Programda açılış konuşması yapan İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Ersin Şimsek, eğitimlerin sonuçlarının Düzce için olumlu sonuçlar doğuracağını ifade ederek, "Acil servis ekiplerimiz eğitimler sonunda ileri teknik konuları öğrenmiş olacaklar.Ayrıca Sağlık Bakanlığımız bu eğitimlere çok önem veriyor" dedi. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Koordinatörü Doç. Dr. Murat Duman da, Türkiye'de çocuklarda ölüm oranlarının yüksek olmasının nedeninin önlenebilir hastalıklardan kaynaklandığını belirterek, "Bu kursta konuşacağımız konuların geçmişi çok eski değil. 1986 yılında yani bundan 20 yıl kadar önce ortaya çıkan konular. Size bu 4 günlük kurs boyunca anlatacağımız konular temel olarak revize edilmiş, gözden geçirilmiş, yeni veriler bazında gerçekleri uygulayabileceğimiz konulardır" dedi.


Doç. Dr. Duman, Türkiye'de 5 yaş altında çocuk ölüm oranının halen yüksek olduğunu işaret ederek, "Bebek ölüm oranın Avrupa ülkelerinde binde 5'ler seviyesinde. Halen ülkemizde çocuk ölüm oranı hızı yüksek. Nedenlere baktığımızda da halen bizde çocuk ölümlerinin en büyük nedeni, önlenebilir hastalıklara bağlı oluyor. Eğer çocuklara erken ve yerinde müdahale yapılırsa, daha sonra hastalık gelişmeden durumu kontrol altına alma şansımız var. Bu da ölüm oranını azaltacaktır" şeklinde konuştu. 4 gün sürecek olan eğitim programında çocuk ölüm oranlarının Avrupa ülkeleri seviyelerine gelebilmesi için neler yapılması anlatılacak. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği ile İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü işbirliğinde gerçekleştirilen programda; Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, Doç. Dr. Murat Duman, Doç. Dr. Tanıl Kendirli, Uzm. Dr. Nilgün Atay, Uzm. Dr. Esra Şevketoğlu, Doç. Dr. H. Levent Yılmaz, Doç. Dr. Dinçer Yıldıztaş, Yard. Doç. Dr. Ethem Pişkin, Uzm. Dok. Suat Biçer, Doç. Dr. Agop Çıtak, Doç. Dr. Demet Demirkol, Dr. Serdal Al, Dr. Fatih Aygün ve Nurhan Özata acil servis personeline eğitim verecek. ÇİYAD eğitim programına; 2 acil tıp teknikeri, 31 acil tıp teknisyeni, 10 sağlık memuru, 9 hemşire ve 3 ebe olmak üzere toplam 61 personel katıldı. Kurs sonunda başarılı olan personele Sağlık Bakanlığı onaylı sertifika verilecek.

İha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 12:54:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?