17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Sigara yasağına kahveci ne diyor?

Düzce Kahveciler ve Otelciler Odası Başkanı Osman Ataseven, sigara yasağını genişleten kanunun kahvehaneci esnafı için hazin son olacağını söyledi.

Oda Başkanı Ataseven, sigara yasağının genişletilmesinin tüm kahvehaneci esnafını zor durumda bıraktığını belirtti. Ataseven, "18 aylık geçiş süreci tanıyan kanuna uyum için kahvehanede sigara içilmeyen bölüm oluşturulması çalışmaları Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de devam etmektedir. Herkes bu sistemi görsün, ondan sonra sanıyoruz ki karar tekrar gözden geçirilir. Kahvehanelerimize esneklik sağlanır. Aksi takdirde kahvehane, kıraathane sektörünün sonu kaçınılmaz olur. En asgari rakamla Türkiye genelinde kayıtlı olan 500 bin kahvehane ve çay ocağı var. Buralarda 1 milyon 500 bin kişi aktif çalışıyor. Günde ortalama 20 milyon bardak çay tüketimi yapılıyor. Bütün bunları göz ardı eden bir yasa oldu bittiye getirilip çıkartılmamalıydı. Sağlık her zaman daha önce gelir, ancak bu yasakları da dünyadaki örnekleriyle uygulayıp eğitimlerle desteklemek lazım" dedi.

Ataseven, kahvehanelerde sigara içilen ve içilmeyen bölümlerin hemen oluşturulması gerektiğini söyleyerek, "Kahvehanelerimiz dar gelirli vatandaşlarımızın dinlenip, eğlenebileceği, hoşça vakit geçirebileceği, günün stresini üzerinden atabileceği, kaliteli hizmeti en ucuza alabileceği yegane mekanlardır. Buralarda sigara yasağına uymayan işletme önce uyarılacak, uyarıları dikkate almayanlara 500 YTL ile 5 Bin YTL arasında ceza verilecek. Bu cezayı bir defa ödeyen kahvehane işletmecisi bir daha kendini toparlayamaz. Bu şartlar altında kahveci esnafımız ciddi derecede zarara uğrayacak ve iş yerini kapatmaya gidecektir. Bizler tabi ki sigara yasağına karşı değiliz. Ancak sektördeki çalışanları da düşünmek zorundayız. Çünkü bu yasaklar uygulamaya başlanınca bu işyerlerinin çoğu kapanacak. Zaten had safhada olan işsizler ordusuna yeni işsizler katılması kaçınılmaz olacaktır" şeklinde konuştu.
Öte yandan Düzce'de yasa çıkmadan önce bazı kahvehaneler sigara içilen ve içilmeyen bölümlerini oluşturdu. Sigara içmeyen kişiler de rahatlıkla kahvehaneye gidip gazetesini okuyup çayını içebiliyor.

iha
Yayın Tarihi : 11 Ocak 2008 Cuma 10:01:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?