17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Süreyya Serdengeçti Düzce'de

Merkez Bankası eski Başkanı Süreyya Serdengeçti, ekonomideki yapısal reformların mutlaka gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. 

Serdengeçti, Düzce TSO'da düzenlenen "Ekonomi" konulu konferansta, Türkiye'nin 2001 ile 2006 yılları arasında yakaladığı büyüme hızının son bir yılda gerilediğini belirterek, istikrarlı büyümenin mutlaka sağlanması gerektiğini anlattı. Büyümede fiyat istikrarının önemine değinen Serdengeçti, şöyle konuştu: "Fiyat istikrarı olmadan ekonomik istikrar olmaz, ekonomik istikrar olmadan da sürdürülebilir büyüme olmaz. Toplumda refah artışı istiyorsak, sürdürülebilir büyümeyi sağlamalıyız. Bunu sağlayabilmemiz için de ekonomideki yapısal reformları mutlaka gerçekleştirmeliyiz." 

Serdengeçti, enflasyonun düşmesi için 2001'den bu yana uygulanan sıkı ekonomik politikanın yanına yapısal reformların da katılması gerektiğini belirterek, "Yüksek büyümeyi sürekli hale getireceksek, 2007'deki düşmenin yerine enflasyonla mücadelede daha da fazla mesafe alacaksak, 2001'den bu yana uygulanan sıkı politikalarla gitmek mümkün değil. Yanına yapısal reformlar katmamız gerekiyor. Ancak bunu yapabilirsek enflasyonu düşürebiliriz" diye konuştu. 

Süreyya Serdengeçti, ülkede en büyük sorunun işsizlik olduğuna dikkat çekerek, sözlerine şöyle devam etti: "En önemli sorun işsizlik. Türkiye'de istihdam artmıyor değil, artıyor. Türkiye'de istihdam artımı bütün doğu ülkelerinden fazla. O zaman nedir sorun? Siz istediğiniz kadar insanlara iş bulun. İşsizlik düşmüyorsa sorun orada." İşsizlikte 2001 yılından bu yana fazla bir yol alınamadığını anlatan Serdengeçti, sözlerini şöyle sürdürdü: "Neden 14-35 yaş arası genç nüfus artıyor. Üstelik eğitimliler de. Orta yaşta da işsizlik sorunu var. Geleceğe bakmaya çalışıyoruz, gençler iş isteyecek, orta yaşın iş problemini çözeceksin. Bir de kadınlar var. Kadınlarımız iş isteyecek, onlara da iş bulmak gerekecek. Ne yapacağız, geçmişin alışkanlıklarını bırakacağız. Kur, faiz, borsa üçgeni dışına çıkacak daha uzun vadeli çözüm üreteceğiz. İş gücü piyasası reformuna ihtiyacımız var. Artık acilen bu konulara el atılması gerekiyor. İstihdam vergileri çok fazla. Bunun aşağı çekilmesi lazım. İlk işe girenlerin maliyetleri çok yüksek. Kayıt dışı istihdama da bakılması gerekiyor." 

TSO Salonu'nda düzenlenen konferansı Düzce Cumhuriyet Başsavcısı Ekrem Yiğit, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, İl Emniyet Müdürü Saim İşlek, TSO Başkanı Metin Büyük ve çok sayıda davetli dinledi.

.
Yayın Tarihi : 25 Mart 2008 Salı 17:43:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?