17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Tarihi evlere restorasyon onayı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Düzce'nin Akçakoca ilçesinde bulunan tarihi konakların restorasyonu için hazırlanan 19 projeden 6'sına onay verdi.


Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde tarihi bir konağın onarımı için sözleşme imzalandı. İmza törenine İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak, Mimar Yalçın Kocaçalıkoğlu, Restoratör Yetkin Karakaşoğlu ve evi restore edilecek olan Fikriye Çavuş katıldı.


Kültür ve Turizm Müdürü Budak, 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının kültür varlıklarının korunması, desteklenmesi ve turizme kazandırılması ile ilgili bir yasa çıkardığını belirterek, "Bu yasanın çıkması ile birlikte biz de ilimizde gerekli çalışmalara başladık. Bakanlık proje karşılığı 50 bin YTL'ye kadar hibe yardımı, yine restorasyonu yapılacak olan binalar için de 200 bin YTL'ye kadar ödenek veriyordu. Mimar ve Restoratör arkadaşlarla birlikte Akçakoca ve Düzce'de bir çalışma yaptık. Akçakoca'da bulunan kültür evlerinin restore edilmesi, bu fırsatların değerlendirilmesi için kaymakamlığımız, belediye başkanlığı ve mimarlarla öğretmen evinde toplantı yaptık. Yapılan toplantılar sonucunda 30 Ocak 2008 itibari ile Bakanlığımıza Düzce'den toplam 19 proje sunduk. Yine yaptığımız bu projeleri takip ederek 6'sı için hibe yardımı onaylanarak geldi. Bu projelerden bir tanesinin sahibi olan Fikriye Çavuş ile sözleşme yapacağız" dedi.


Budak ayrıca, restorasyonu yapılacak olan konakların turizme kazandırılması için çalışma yapacaklarını söyledi.


Restoratör Yetkin Karakaşoğlu ise, Türkiye'deki tarihi binaların restorasyonları için çalışma yaptıklarını ifade ederek, "Tarihi binaların restorasyonu için Akçakoca'da da bu çalışmayı başlattık ve yaklaşık 19 tane tescilli binanın projesini hazırlayıp bakanlığa sunduk. 6 tanesi onaylandı. Sözleşmeler yapıldıktan sonra bu projelerin çizimlerine başlayacağız. Öncelikle birinci aşama projelendirme aşaması, bu çalışmaları yaparken 3 takım proje hazırlayıp koruma kuruluna sunacağız. Onaylandığı takdirde seneye uygulanması için tekrar bir müracaatta bulunacağız. Daha sonra bunlar da kabul edilirse inşaatlara başlayacağız ve 1,5 yıl gibi bir sürede tamamlanacak" şeklinde konuştu.


Konuşmanın ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü Özcan Budak ile evi restore edilecek olan Fikriye Çavuş restorasyon sözleşmesini imzaladı.

.
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 14:09:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?