17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Tarım sigortası toplantısı

Düzce İl Tarım Müdürlüğü tarafından kısa adı TARSİM olan Tarım Sigortaları Havuzu konulu bir toplantı düzenlendi.


Gençlik Merkezi'nde düzenlenen TARSİM toplantısına Düzce Valisi Ercan Topaca, Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Tarım İl Müdür Vekili Ayhan Ünal ve çiftçiler katıldı.


Vali Ercan Topaca, Düzce'nin değişik afetlere maruz kalma riski olduğunu belirterek, "Ülkemizde olduğu gibi ilimizde de sel, deprem, dolu gibi afetler riski yaşıyoruz. Karşılaşacağımız afetlerden en az zararla çıkmamız lazım. Nasıl bir otomobil aldığımızda sigortasını, kaskosunu yaptırıyorsak tohumu da toprağa diktiğimizde bunun sigortasını yaptırmak zorundayız" dedi.


Tarım İl Müdür Vekili Ünal ise, tarım sigortalarının gerek ürünü gerekse üreticinin gelirini risklere karşı korumada bütün dünyada kullanılan ileri tarım teknolojilerinden birisi olduğunu söyleyerek, "Türkiye tarımında 1957'li yıllarda başlayan sigorta sistemi maalesef günümüze kadar istenilen seviyeye gelmemiştir. Ortalama yüzde 2 seviyesinde kalmıştır. Tarımsal üretimi ve üreticileri tabi afetlere ve risklere karşı korumak amacıyla çıkarılarak 2005 yılında yürürlüğe konulan tarım sigortaları kanununa dayanan tarım sigorta sistemi, gerek şahsi servetlerin gerekse milli servetimizin korunması bakımından mutlaka üreticiler tarafından faydalanılması gereken önemli bir tarımsal teknoloji hareketidir. Bilindiği gibi bu sistemden yararlanması amacı ile devletimiz sigorta primine yüzde 50 hibe desteği verirken, geriye kalan primlerin ödenmesinde de önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Nasıl ki herhangi bir işe girerken sigorta şartı arıyorsak, tarımsal üretim yaparken de bu sigorta imkanlarından yararlanmamız için çok önemlidir" diye konuştu.

Tarımda yaşanan bir afetten örnek veren Müdür Vekili Aydan Ünal, "Doğu Karadeniz Bölgesinde 2004 yılı Nisan ayında meydana gelen bir don felaketi sonucunda 450 bin ton beklenen fındık rekoltesi 100 bin ton dolaylarında gerçekleşmiştir. Yaklaşık 350 bin ton fındık don yüzünden zarar görerek kaybolmuştur. Zararı gören bu fındığın bu günkü piyasa değeri yaklaşık olarak 2 milyar YTL" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2008 Cuma 17:28:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?