17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Uzmandan velilere uyarı!

UZMANINDAN ÖĞRENCİ VE VELİLERE TATİL UYARISI

Düzce Birey Dershanesi Psikoloji Danışmanı Müjde Sandıkçıoğlu, öğrencilerin ikinci döneme daha verimli ve istekli başlayabilmeleri için bedensel ve zihinsel olarak dinlenmelerini tavsiye etti.

Yarıyıl tatilinin cuma günü başladığını anlatan Sandıkçıoğlu, şöyle konuştu: "Günün bütün saatleri onların. Erken kalkmak, okula gitmek, ders çalışmak, sınavlar yok. Yani özgürlüğe kavuşacakları günü heyecanla bekliyor öğrenciler. Peki ya aileler neyi bekliyor? Takdir ya da teşekkür belgeli karneler.

Tabii ki öğrencilerin tatilde bile olsa ders çalışmaları. Doğru olan ise birinci dönemi yoğun tempo içinde geçiren öğrencilerin ikinci döneme daha verimli ve istekli başlayabilmeleri için bedensel ve zihinsel olarak dinlenmelerini sağlamak olmalıdır."

Sandıkçıoğlu, yarı dönem boyunca dersler, sınavlar, dershane, özel dersler arasında koşturmaca içinde yorulan öğrencilerin bu tatil döneminde ailesi ve arkadaşlarıyla keyifli zaman geçirmesinin önemli olduğunu söyledi.

Yoğun maraton içindeki çocuklarımızın zaman zaman tempolarının artabilip düşebileceğini anlatan Sandıkçıoğlu, şöyle konuştu: "Her durumda bu tatil döneminde çocukları keyif alacakları etkinliklerden uzak tutmamalıyız. Çocukların bu süreyi nasıl geçirmek istedikleri sorulabilir. Fazla baskı ya da istemediği şeyleri yapması için zorlamak bazen istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu konuda ölçülü davranmak önemli. Keyifli geçirilen tatil sonrasında yapılması gereken ödevler eksiksiz şekilde yerine getirilmesi için çocukla birlikte hassasiyet gösterilmelidir."

Karnede istenmeyen notlar varsa tatilin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Sandıkçıoğlu, "Aşırı tepki istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle ölçülü davranarak kötü olan derslerle ilgili konuşulmalı. Bununla ilgili eksik derslere yoğunlaşarak bir çalışma planı hazırlanabilir" dedi. Birçok çocuk için tatilin daha fazla oyun ve televizyon seyretme zamanı anlamına geldiğini anlatan

Sandıkçıoğlu, şunları söyledi: "Bunlara tümüyle karşı çıkmak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çünkü yasaklanan şeyleri yapmak konusunda her şeyden daha istekli olup diretebilirler. Ayrıca, aileye karşı da olumsuz tavır alma eğilimi de olacaktır. Bu nedenle bilgisayar oyunlarını yasaklamak yerine, birlikte karar verdiğiniz oyunları oynamasına izin verin. Şiddet içeren oyunları yasaklayın ve bunun nedenini çocuğunuza uygun şekilde ve yine internet üzerinden olumsuz örneklerle açıklayın. Çocuğunuzla

bilgisayar oynama ya da televizyon seyretme süresi konusunda anlaşın. Her gün kullanacaksa bu süre bir saati geçmemeli. Gün aşırı kullanacaksa kullanım saatini buna göre ayarlayabilirsiniz. Televizyon için de aynı kuralları uygulayabilir, kullanım saatini belirleyip buna uymasını sağlayabilirsiniz. Uyulmadığı durumlarda yaptırım uygulanmalı, ödül ceza sistemi düşünülmelidir. Çocuğunuzu zararlı sitelerden koruyan programlardan yararlanın. Bu sayede çocuğunuzun internet üzerinden yapabileceği her şeyi kontrol edebilme şansınız olacaktır."

Tatil bitiminde tekrar okula uyum sürecinin zor olabileceğini anlatan Müjde Sandıkçıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Tatil dönüşü uyum sıkıntısı olabilir. Bu nedenle eğer şehir dışına çıkıldıysa birkaç gün öncesinden eve dönüp bu süreyi evde geçirmek adapte olmasında yardımcı olacaktır. Tatil sürecinde geç kalkmaya, istediği saatte yemek yemeye alışan çocuk tekrar düzene girmekte zorlanacaktır. Bunun için tatilin son günleri uyku düzeni okul programına göre ayarlanmalıdır. Yine okul sürecine alıştırma için çalışma programı içinde önceki dönemde öğrendiği bilgilerle ilgili konuşulabilir. Tekrar etmenin önemi üzerinde durulabilir"

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2011 Çarşamba 17:09:03
Güncelleme :26 Ocak 2011 Çarşamba 18:07:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?