17
Haziran
2024
Pazertesi
DÜZCE

Valilikten kurusıkı uyarısı

Düzce Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada ses ve gaz fişeği atabilen kurusıkı tabancalar hakkında yeni çıkan kanun ile ilgili olarak vatandaşların bazı kurallara dikkat etmesi istendi.

Düzce Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada 2 Şubat 2008 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5729 sayılı ses ve gaz fişeği atabilen kurusıkı silahlar hakkında ki kanunun 5'nci maddesi uyarınca hazırlanan ses ve gaz fişeği atan silahla hakkında ki yönetmeliğin 2 Mayıs 2008 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı.

Açıklamada, Düzce'de ikamet eden şahıslar tarafından daha önceden edinilmiş olan ve 2 Mayıs 2008 tarihinden sonra edinilecek olan ses ve gaz fişeği atabilen kurusıkı silahlar ile ilgili yeni hükümler ve değişikliklerin belirlendiği vurgulandı.

Açıklamada vatandaşların şu kurallar uymaları istendi; ''Ateşli silahlarla işlenen veya 6136 sayılı kanun kapsamına giren ruhsatsız silah taşımak, meskun mahalde ateş etmek, kavgada silah teşhiri, bulundurma ruhsatlı silah taşımak gibi suçlardan dolayı hükümlü bulunanlar ve kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl ve daha fazla hapis cezasına hüküm olanlar veya 18 olanlara satışı yapılmayacaktır. Bundan böyle ses ve gaz fişeği atabilen kurusıkı tabancalar silahların taşınması kesinlikle yasaklanmış olup, bu silahlar ancak fişekleri boşaltılarak her an kullanıma ve ulaşım kolaylığına imkan vermeyecek şekilde bir kutu içinde nakil edilebilirler. Bu silahların belirtilen şekil ve şartlar dışında nakil edilmesi taşıma olarak kabul edilecek ve taşıyan şahıs hakkında 500 YTL idari para cezası uygulanarak silahın mülkiyeti kamuya geçecektir.

Bu silahları satın almak isteyen şahıslar, mülki makamdan havaleli dilekçe, adli sicil belgesi, nüfus müdürlüğünden alınmış ikamet belgesi ve nüfus cüzdanı fotokopisi ile yetkili av bayilerine müracaat ederek silahın silahını satın alacak.

Bir ay içinde aynı belgeler ikamet esasına göre jandarma yada polis gibi sorumlu kolluk kuvvetine müracaat ederek ''Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silah Bildirim Belgesi'' tanzim ettirterek bu belgeyi silah ile birlikte sorulduğunda ibraz edeceklerdir. Bayilerden satın alınacak olan ses ve gaz fişeği atabilen kurusıkı silahlarda aranacak şartlar yeniden düzenlenmiş olup, yeni düzenlemelere göre, birden fazla fişeği seri olarak atamayacak, yarı otomatik, tek tek veya toplu tabanca çalışma sisteminde olmayacak. Namlu gövde ile yekpare olacak namluda 6136 sayılı kanun kapsamına girecek şekilde değişiklik yapılmasına imkan vermeyecek. Namlu ağzının en az yarısı 5 milimetre uzunluğunda ve karşıdan bakıldığında görülebilecek nitelikte kolayca çıkmayacak turuncu renkte fosforik boya ile kaplanmış bir madde ile kapatılmış olacak.

Toplu tabancalarda namlunun diğer tabancalarda kapak takımının her iki yan yüzeyi boydan boya en az 5 milimetre yandan bakıldığında rahatça görülebilecek şekilde turuncu fosforik boya ile kaplanacak. Kurusıkı tabancanın görünümü toplu veya yarı otomatik tabanca şeklinde olacak, güvenlik kuvvetlerince kullanılan otomatik silah şeklinde ve görünümde olmayacak. Silahlar üzerinde marka, model, çap ve seri numaraları bulunacak. 2 Mayıs 208 tarihinden sonra kurusıkı silah edinen şahıslar tüm maddelere uyacak, 2 Mayıs 2008 tarihinden önce kurusıkı silah edinenler silahı satın almak isteyenlerin yapacağı işlemleri uygulayacak.''

.
Yayın Tarihi : 31 Mayıs 2008 Cumartesi 13:07:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?