3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Giresun: Fındık, ağaçta üretilecek

Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) tarafından fındığın dalda üretiminden, ağaçta üretilmesine geçmek için proje başlatıldığı bildirildi.

FAE Müdürü Şekip Keser, yaptığı açıklamada, başlattıkları "Önemli Fındık Çeşitlerinin Croylus Colurna L. (Türk Fındığı) Üzerine Aşılanmasının Verim ve Kalite Üzerine Etkileri" projesi çerçevesinde, dünyanın bir çok yerinde yetişebilen yabani Croylus Colurna L. fındığını, Giresun’dan ’Tombul’, Trabzon’dan ’Foşa’ ve Ordu’dan ’Çakıldak’ fındık çeşitleriyle aşıladıklarını söyledi. Projenin iki bölüm halinde sürdüğünü belirten Keser, "2006 yılında bitirilecek olan ilk bölümde aşılama çalışmaları tamamlanacak. Bunun için FAE bünyesinde bahçe tesis ettik. 2013 yılında da biticek ikinci bölümde ise ürün alımı elde edilecek" dedi.

Croylus Colurna L.’nin ABD ve Avrupa’da parklarda süs bitkisi olarak kullanıldığını vurgulayan Keser, "Projeyle birlikte Türkiye’de fındık üretimi daldan, ağaç formuna geçecek. Croylus Colurna L. 200 yıl yaşayabilmesi ile fındık üreticisi için oldukça cazip. Ağaç, 15 metre uzunluğuna kadar çıkabiliyor. Tek gövde üzerine dip sürgünsüz büyüdüğünden dolayı, mevcut fındık ocaklarında bakım yapılması gerekmiyor" diye konuştu.

Keser, Croylus Colurna L.’nin elde edilen ürün verimde büyük artış sağladığını vurgulayarak, "Giresun’da mevcut fındık dallarından 2.5 kilogram fındık alınmakta. FAE tarafından yürütülen projenin olumlu sonuçlanması durumunda üreticimiz fındık ağacından 5 kilogram ürün alabilecek. Böylelikle elde ettiği gelir artmış olacak" diye konuştu.

GİRESUN-(İHA)
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2004 Cumartesi 20:47:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?