3
Mayıs
2024
Cuma
GİRESUN

Giresun'un kestane balı, yaşlanmayı geciktiriyor

Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli, yöreye has özellikler gösteren bitkilerden elde edilen Kestane Balı’nın, özellikle strese, sindirim sistemi bozukluklarının giderilmesine iyi geldiğini söyledi. Elevli ayrıca, balın yaşlanmayı geciktirici özelliğinin de bulunduğunu belirtti.

Elevli, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun’da bal üretiminin yüzyıllardır bin rakımın üzerindeki bölge ve yaylalarda gerçekleştirildiğini ifade ederek, "Kestane Balı’nın içerisinde yöreye has özellikler gösteren kestane, yaban taflanı, yaban çalı çileği, akasya, çam ve diğer bazı çiçek özleri bulunmakta. İçerisinde bulunan bitki özleri nedeniyle Kestane Balı, özellikle stres giderici, sindirim sistemini düzenleyici niteliklere sahiptir. Bunların yanı sıra balın en büyük özelliği ise yaşlanmayı geciktirmesi. Giresun Kestane Balı’ndan yiyen insanlar daha geç yaşlanma belirtileri gösteriyorlar" dedi.

Son dönemlerde Giresun Kestane Balı’na yurt içerisinden büyük taleplerin olduğunu vurgulayan Elevli, özellikle Şubat ve Mart aylarında (hastalık dönemi olduğundan) büyük miktarlarda bal gönderdiklerini kaydetti. Kestane Balı’nın yurtdışında fazla bilinmediğini söyleyen Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli, "Özellikle Avrupa ve ABD’de üretilen kestane balları kalitesiz ve çok ucuz fiyata satılıyor. Bu nedenle fazla ilgi görmemekte. Son derece kaliteli olan Giresun Kestane Balı’nı yurtdışına iyi bir tanıtımla ihraç etmemiz durumunda Türkiye’ye milyonlarca dolar gelir sağlarız" diye konuştu.

GİRESUN-(İHA)
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2004 Çarşamba 14:08:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
HASAN HÜSEYİN AYDIN IP: 78.177.245.xxx Tarih : 21.10.2009 12:35:37

GERÇEKTENDE İNSANA COK YARARININ OLDUGUNA İNANIYORUM.BİZDE AZCOK ARICILIKLA UGRAŞIYORUZ.İNSANIN ÖZELLİKLE YÜZÜNE FAYDALI OLDUGUNA İNANIYORUM.