18
Mayıs
2024
Cumartesi
TİREBOLU - GİRESUN
Belediye Sayfaları

Tirebolu evleri turizme kazandırılacak

Tirebolu Belediye Başkanı Burhan Takır, tarihi Tirebolu evlerinin turizme kazandırılması için çalışma başlattıklarını belirterek, Tirebolu’yu Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Safranbolu’su yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Tirebolu’nun Giresun’un tarihi çok eskilere uzanan ilçelerinden biri olduğunu ifade eden Burhan Takır; ilçenin tarihi, kültürel ve doğal güzellikleriyle Karadeniz Bölgesi’nin turizm bakımından işlenmemiş elması gibi olduğunu kaydetti. Geçmiş yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı yörenin tanıtımının yeterince yapılamadığını belirten Takır, "Bu nedenle ilçe turizm açısından pek gelişemedi. Tirebolu’da gelişmiş bir sanayisi bulunmuyor. İş alanlarının kısıtlı olması nedeniyle ilçe sürekli göç veriyor. Bu nedenle ilçenin ekonomik açıdan tek kurtuluşu turizmde görülüyor. Yörede turizmi geliştirebildiğimiz takdirde, göç duracak, hatta geriye dönüşler bile başlayacaktır" dedi.

Tirebolu tarihi evlerinin turizme katkıda bulunabileceğini ve bu evlerin turizme kazandırılması için çalışma başlattıklarını ifade eden Belediye Başkanı Burhan Takır, "Tirebolu evleri, 100 ila 250 yıl geçmişe sahip durumdadır. İlçede, Osmanlı döneminin en güzel özelliklerini taşıyan ve 37 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescil edilmiş, 150’nin üzerinde tarihi ev bulunmaktadır. Ancak bunlar ilgisizlik nedeniyle yok olmakla karşı karşıya bulunuyor. Belediye olarak buraların restore edilerek, ülke ve yöre turizme kazandırılmasını istiyoruz ve bu yönde çalışmalar başlattık. Tarihi evlerden bazılarını, pansiyon, restoran, alışveriş yerleri haline dönüştürmeyi planlıyoruz. İlçeye gelecek yerli ve yabancı turistler, adeta geçmiş zamanda yolculuk edecekler. Bu çalışmalardan sonra Tirebolu’yu Doğu Karadeniz Bölgesi’nin Safranbolu’su haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da destek bekliyoruz" diye konuştu.

İlçede tarihi evlerinin yanı sıra geçmişten kalma başka tarihi eserlerin bulunduğunu vurgulayan Takır, şöyle konuştu:

"Bu tarihi eserlerin başında Bedrama Kalesi geliyor. Yine ilçe merkezinde Saint Jean Kalesi önemli tarihi eserlerden biri. Bunlardan başka, Yeniköy Camii, Kazım Karabekir İlköğretim Okulu, Hamam Mahallesi’ndeki 19.yüzyıldan kalma Şapel Kilisesi, aynı mahalledeki Selimağa Çeşmesi, Hasan Kırlan Çeşmesi, Çatal Çeşme, Zaim Mustafa Ağa Çeşmesi ve Çarşı Camii de önemli tarihi ve kültürel yapılardır."

Tirebolu’nun tarihi mekanlarının yanısıra, sahillerinin de önemli birer turizm değeri olduğunu söyleyen Burhan Takır, mevcut plajların yenilerinin de eklenmesi ve sahilde turistik alanlar oluşturulması için ihale açılarak çalışmalara başlanıldığını ifade etti.

Tirabolu-İha
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2004 Salı 12:40:00
Güncelleme :14 Haziran 2005 Salı 11:16:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gökhan çoban IP: 212.175.115.xxx Tarih : 4.10.2007 10:18:55

evlerin güzel olmasınıistiyorum