6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Agustus Tapınağı'na ulaşıldı

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bulunan ve ikinci sezon çalışmalarına geçtiğimiz ay başlanan Pompeiopolis Antik Kenti kazılarında Agustus Tapınağı'na ulaşıldı. 80x25 metre ölçülerinde olduğu tespit edilen tapınağın, benzerlerinin arasında en büyüğü olduğu tahmin ediliyor.

Dünyaca ünlü Alman jeofizikçi Dr. Jörg Fassbinder başkanlığında yürütülen jeofizik çalışması sonucunda, Roma İmparatoru Agustus'un adını taşıyan büyük bir tapınağa ulaşıldı. Kazı hakkında bilgi veren Dr. Alexander Von Kienlin, ulaşılan Agustus Tapınağı'nın Karadeniz Bölgesi'nde başka bir örneğinin bulunmadığını ve tek örneğinin Pompeiopolis'te bulunduğunu ifade etti. Kazı çalışmasından yazıt, sikke gibi eserler bulmayı beklediklerini belirten Kienlin, mabet yerini şaşırtıcı ve sansasyonel olarak değerlendirdi.

Kazı başkanı Almanya Münih Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Latife Summerer de Agustus Tapınağı'nın bir örneğininde Ankara ve Bergama'da bulunduğunu söyleyerek o tapınağında Roma Agustus Tapınağı olduğunu belirtti. Jeofizik çalışmaları yürütülen kazı alanında ayrıca Forum (Pazar yeri) tespit edildiğini ifade eden Summerer, "80x25 metre boyutlarındaki ölçümlerden çıkacak sonuçlara göre açmalar devam edecek. Jeofizik çalışmaları kapsamında 6 hektarlık alan ölçüldü. Ölçümlerden gayet iyi sonuçlar aldık. Pompeiopolis, zengin bir tarihe sahiptir" dedi.

Dünyaca ünlü Alman jeofizikçi Fassbinder de Pompeiopolis Antik Kenti'ni oldukça beğendiğini söyleyerek forum (Pazar yeri) ve Agustus Tapınağı kalıntılarına ulaşılmasının ileriki çalışmalar açısından umut verici olduğunu dile getirdi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2007 Salı 18:13:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?