6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

BES'ten kadro tepkisi

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Şubat ayı içerisinde 20 bin kadrolu öğretmen atamasının yetersiz olduğunu belirterek, "Öğretmen açığı 20 bin atamayla kapatılamaz" diye tepki gösterdi. 

BES Genel Başkanı Avcı yaptığı yazılı açıklamada, öğretmenlik programlarını tamamlayan on binlerce öğretmen adayının polislik, posta dağıtıcılığı, bekçilik, asgari ücretle süpermarketlerde kasiyerlik, şoförlük gibi işlerde çalıştığına işaret ederek, 20 bin öğretmen atamasının öğretmenlerin hayallerini yıktığını dile getirdi. 

Türkiye'de öğretmen açığının 175 bin olduğunu belirten Avcı, "Geçen yıl 20 binin üzerinde öğretmen emekliye ayrılmıştır. Yeni atanan öğretmen sayısı, emekli olan, vefat eden, istifa eden, kurum değiştiren öğretmen sayısını karşılayamamaktadır. Eğitim ordusu sürekli artan ülke nüfusuna orantılı olarak da her yıl yetersiz kalmaktadır. Bu yüzden bir çok okul öğretmensizlikten dolayı kapanmış ve yine birçok okulda da dersler öğretmen yokluğundan dolayı boş geçmektedir" dedi. 

Türkiye'de derslik sayısına ve sınıf mevcuduna değinen Avcı, AB kriterlerine göre 25 kişilik sınıflarda eğitim yapılabilmesi için 170 bin dersliğe, 175 bin öğretmene ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. MEB verilerine göre, Türkiye'de 16 bin okulda 561 bin 795 öğrencinin birleştirilmiş sınıflarda eğitim gördüğünün altını çizen Avcı, ilköğretim okullarının 16 bin 69'unda birleştirilmiş sınıf uygulamasının yapıldığını dile getirdi. Şanlıurfa'da 914 okulda 47 bin 223 öğrenci, Erzurum'da 805 okulda 27 bin 885 öğrenci birleştirilmiş sınıflarda ilkel koşullarda eğitim gördüğünü belirten Avcı, Samsun, Diyarbakır, Kastamonu, Muğla, Artvin gibi illerde de öğrencilerin birleştirilmiş sınıflarda sağlıksız şartlarda eğitim gördüğünü ifade etti. Sınıf mevcutları büyük kentlerde ortalama 56 civarında olduğuna işaret eden Avcı, öğrencilerin anayasada güvence altına alınan eğitim hakkından eşit ve parasız bir şekilde yararlanamadığını kaydetti. 

Avcı sözlerine şöyle devam etti: "1995 yılından günümüze öğrenci sayısında 2 milyon 100 bin artış olmasına karşın öğretmen sayısındaki artış 130 binlerle sınırlı kalmıştır. Bu açığı sözleşmeli öğretmenlik politikalarıyla kapatmaya çalışmak eğitim sistemimize yeni sıkıntılar ve hastalıklar bulaştırmaktadır. Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının verim ve başarı getirmediği ortadadır. Öğretmenler sözleşmelilik uygulamasıyla mesleğine pamuk ipliğiyle bağlanmıştır. Öğretmenin kendisini devlete adaması gerekirken sözleşmelilik uygulamasıyla öğretmen okulunu ve mesleğini benimseyemez duruma gelmiştir. Sözleşmelilik, öğretmenlik meslek sevgisini ve itibarını zedelemiştir."
iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2007 Pazar 11:46:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?