6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Boş salona sema gösterisi

Mevlana'nın 800. doğum yıldönümü münasebetiyle Kastamonu'da düzenlenen sema gösterisi, Türkiye-Yunanistan maçı nedeniyle sönük geçti. 

UNESCO'nun Mevlana'nın 800. doğum yıldönümüne rastlayan 2007 yılını "Mevlana Yılı" ilan etmesinin ardından Türkiye'nin pek çok yerinde olduğu gibi Kastamonu'da da düzenlenen etkinlikle Mevlana anıldı. Atatürk Spor Salonu'nda düzenlenen etkinlik çerçevesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu sema gösterisi sundu. Kastamonu Valisi Mustafa Kara ve İl Emniyet Müdürü Yusuf Albayrak'ın da izlediği gösteriye, vatandaşların katılımı Türkiye-Yunanistan maçı nedeniyle oldukça azdı. Bin kişilik salonda yaklaşık 100 kişi bulunurken, katılanların çoğunu görevi nedeniyle salonda bulunmak zorunda olan polis memurları ve yurtta kalan lise öğrencileri oluşturdu. Salonun en kalabalık yeri, protokol üyelerinin bulunduğu bölüm oldu. 

Mevlana ve sema hakkında bilgi vermek üzere etkinliğe katılan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Safi Arpaguş, "Maç gibi organizasyonlar katılımı etkileyebilir. Vatandaşlarımın yüksek katılımı için sema gösterisinin daha rahat bir zamanda yapılması gerekmektedir" dedi. 

Sema gurubunu yöneten Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Müdürü Ömer Tuğrul İnançer ise, katılımı rızk meselesi olarak değerlendirdi. İnançer, "Gösterinin maç akşamına denk gelmesi, nefsine tabi olanları buraya getirmedi. Zannedersin ki gelmezler, bilmezsin ki koymazlar. Nasibi olan gelir. Bu da bir rızk meselesidir" diye konuştu. 

Hz. Mevlana'nın magazin malzemesi değil inanç ve aşk malzemesi olduğunu da söyleyen İnançer, "Hz. Mevlana'yı moda olduğu usulüyle değil, hakiki kendi kaynaklarıyla tetkik etmek lazım. 'Gel' diye tercüme edilen rubainin Hz. Mevlana'ya ait olmadığı hakkında ilmi deliller vardır. Tercüme üzerine hüküm bina edilmez, asli metin üzerinden hüküm çıkarılır. Hz. Mevlana bir magazin malzemesi değil, ilim ve aşk malzemesidir. Bunu ancak alimler ve aşıklar anlar. İlim ve aşkın gereği olarak incelemek gerekir" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2007 Perşembe 12:07:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?