6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Kastamonu'nun ne kadar suyu var?

Kastamonu Belediye Başkanı Turan Topçuoğlu, kentte içme suyu sıkıntısı olmadığını, ancak vatandaşların suyun israf edilmemesi için uyarıldığını söyledi.

Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık ve içme suyu sıkıntısını değerlendiren Kastamonu Belediye Başkanı Turan Topçuoğlu, mevcut su kaynaklarında Kastamonu'ya yetecek bir yıllık suyun bulunduğunu ifade etti. Kastamonu'da içme suyunun Karaçomak Barajı, Ilgaz Dağı'nda bulunan Gürleyik kaynağı ve su kuyularından karşılandığını belirten Başkan Topçuoğlu, "Kastamonu'da günlük 20 bin metreküp içme suyu harcanıyor. Yaşanan kuraklıkla su seviyesi yüzde 50 azalan Karaçomak Barajı'nda 9 milyon metreküp su bulunuyor. Diğer kaynaklarda göz önünde bulundurulursa, Kastamonu'nun bir yıl daha içme suyu konusunda problemi bulunmuyor" dedi.

Karaçomak Barajı'ndaki suyu arıtmak için geçen yıl yapımına başlanan su arıtma tesisinin bu yıl sonu biteceğini dile getiren Topçuoğlu, tesisin günde 28 bin metreküp su arıtacağını vurguladı. Tesisin yaklaşık 50 trilyona mal olduğunu dile getiren Topçuoğlu, "Su arıtma tesisinin yüzde 70'i bitti. Normalde 2008 yılı sonunda bitmesi gereken tesisi bu yıl sonuna yetiştireceğiz. Tesis çalışmaya başladığında hiçbir zaman su sıkıntısı diye bir şey olmayacak" diye konuştu.

İçme suyu sıkıntısı olmamasına rağmen belediye olarak su tasarrufu yaptıklarını açıklayan Topçuoğlu, yeşil alan sulamalarının yarıya düşürüldüğünü kaydetti. Vatandaşlarında su tasarrufu yapılması konusunda da uyarıldığını aktaran Topçuoğlu, "Halka su tasarrufuyla ilgili broşür dağıttık. Zaruri ihtiyaçlar dışında fazla su kullanılmamasını, kaçak su akıntılarını belediyeye haber vermesini istedik. Hatta su borularındaki akıntılara karşı tahsilat ve abonman veznelerinde ücretsiz conta dağıttık" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ağustos 2007 Perşembe 09:56:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?