7
Mayıs
2024
Salı
KASTAMONU

Kent Tarihi Müzesi için ilk adım

Kastamonu'nun Taşköprü İlçesi'nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, ilçeye Kent Tarihi Müzesi kurulması için gerekli çalışmaların başlatılacağını bildirdi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Kocapınar ile Şube Müdürü Zülküf Yılmaz, daire başkanları Durmuş Günen ve Gürhan Özdeğer, Taşköprü'de kaymakamlık ve belediyeyi ziyaret ederek, ilçedeki tarihi eserler hakkında bilgi aldı. 

Taşköprü Belediyesi'nin ilçeye müze yapılması yönündeki başvurusunun değerlendirilmeye alındığını ve bu konuda başlatılan çalışmalar neticesinde ilçeye geldiklerini belirten yetkililer, daha sonra müze yapılması düşünülen tarihi binalarda incelemelerde bulundu.
Taşköprü Belediyesi tarafından müze yapılması düşünülen eski Redif Baduru binası ve eski cezaevi alanlarını mahallinde gören heyet, daha sonra ilçenin tarihi ve kültürel potansiyelini anlamaya yönelik olarak Pompeipolis Antik Kenti kazı alanında, gerekse şehir içinde tarihi geçmişe sahip olan Taş Camii ile Şeyh Hüsamettin Tekke Camii restorasyon çalışmalarını ve çarşı merkezinde incelemelerde bulundu. 

Taşköprü Belediye Başkan Vekili Mustafa Günay'dan yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alan heyet, incelemeler neticesinde yaptıkları açıklamada, Taşköprülülere müjdeli haberi vererek, ilçeye bir Kent Tarihi Müzesi yapılmasının uygun görüldüğü ifade etti. Konuyla ilişkin olarak bir açıklama yapan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Zülküf Yılmaz, yapılan değerlendirmeler sonrası tarihi olarak zengin bir yapıya sahip olan ilçeye "Kent Tarihi Müzesi" kurulması için çalışma başlatılacağını kaydederek, öncelikle eski Redif Baduru binasının belediyeye bağlı özel müze statüsünde düzenlenmesinin planlandığını kaydetti. 

Başlangıçta mahalli kültürün yansıtılacağı, tükenen yada tükenmekte olan çeşitli meslek gruplarının ve diğer etnografik değerlerin içerisinde yer alacağı bir mekanın oluşturulmasının gerekliliğine de değinen Yılmaz, yapılan kazı sonuçlarından çıkacak sonuca göre de Arkeolojik Müze oluşuncaya kadar halen belediye zimmetinde bulunan çeşitli taş eserlerin de bu binada teşhir edilebileceği, böylece Taşköprü İlçesi'nin bir kültür ve tarih merkezi konumuna kavuşacağı değerlendirmesinde bulundu.
iha
Yayın Tarihi : 29 Ocak 2007 Pazartesi 10:56:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?