7
Mayıs
2024
Salı
KASTAMONU

Köylü AKP'ye kızgın

297 kooperatifin temsilcilerinin toplantısına rastladık. Köylüler, 'İcradaki dosya sayısı katlandı, tüp 15'ten 38'e çıktı' diyor.

Kastamonu'da öyle bir toplantıya denk geldik ki, bu kadarını arasak bulamazdık. Tam 297 kooperatifin temsilcileri toplanmış "Ne olacak bu memleketin hali" diye tartışıyor. Böyle bir tesadüf bir seçim yazısı için düşeş gibi bir şey... Ama daha iyisi de var; o da köylüler... Nasıl can alıcı örnekler buluyorlar, nasıl güzel anlatıyorlar, bir okuyun da görün:

- 2004'te Kastamonu'da iki icra müdürlüğü ve yaklaşık 30 bin dosya vardı. Şu anda dosya sayısı 60 bin, müdürlük de üç tane.
- Öyle bir geçim derdine düştük ki, artık herkes kahvelerde kapıya sırtını dönerek oturuyor; artık Kastamonu'da çay ısmarlayan kalmadı.


Sümerbank ve SEKA fabrikaları...
- Tüp 5 yıl önce 15 liraydı. Şimdi 38 lira. Enflasyonu Ankara'da düşürdük diyorlar, ama Kastamonu'ya henüz uğramadı.
- Biz bilinçli köylüyüz. Tepeden inme aday sevmeyiz. Genel seçimlerde başka partiye oy veririz, yerel seçimlerde başkasına... Çünkü biz partiye değil, adaylara bakarız.
- Başbakan gelecekmiş, burada açılış yapacakmış. Ee ama onları zaten geçen sefer açmıştı. Ha tabii şimdi pastane, çayhane açacaksa o başka...
Yalnız sanmayın ki hep Başbakan aleyhine konuşuyorlar... Kızanları daha çok olsa da sevenleri de hiç az değil Başbakan'ın:
- Bizim yüzde 70'imiz lise altı. Ama, Başbakan da aynı bizim dilimizde konuşuyor. Çok iyi hatip.
- Aslında AKP'li değildik, ama şimdi çocuklarım da verecek ben de... Çünkü cumhurbaşkanlığı seçiminde o partilerin salona girmemesine çok kızdık. Öyle bir şey yaptılar ki, AKP'nin hatalarını gölgede bıraktılar.
Gördüğünüz gibi toplantıda herkesin özgürce dile getirdiği bir görüşü var, ama Kastamonu'da meselenin gelip dayandığı esas nokta iki tane:
- Taşköprü'deki SEKA Kâğıt ve eski Sümerbank kapatıldı; Küre Etibank özelleştirildi, bir Şeker Fabrikası kaldı, o da sallantıda. Teşvik almadığı için hayvancılık da bitti. Yani biz bittik.
- İstiklal Harbi'nde 1988 şehit verdik. Çanakkale Türküsü'nü biz yaktık. Şerife Bacı bu dağlarda kağnıda mermi taşırken sırtındaki bebesiyle donarak öldü. Milli Mücadele'de yitirdiklerimiz 90 binden fazla. PKK'ya verdiğimiz şehit sayısı ise 190! Aşırı milliyetçi değilizdir, ama şehidimize 'Kelle' diyeni de sevmeyiz.
TAHMİN: Bir yanda "Taşköprü ve sarmısak fatihi" CHP'li vekil Mehmet Yıldırım, diğer yanda Taşköprü'nün 16 yıllık Belediye Başkanı AKP'li Hasan Altan... Bir yanda iktidar partisinin seçim imkânları, diğer yanda CHP ile DSP'nin tek yumruk olmasının yarattığı hava... Şimdi iş bunlarla kalsa size hemen "Tahminimiz 2 CHP+2 AKP" derdik.
Ancak bir de MHP var. Seçmen baraj korkusunu atarsa, mutsuz DP teşkilatı da desteklerse bir MHP'li çıkar Kastamonu'dan... Peki MHP o bir vekili kimden götürür? Köylüye bakılırsa kesinlikle AKP'den...




DEVRİM SEVİMAY/milliyet
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2007 Pazar 10:15:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tülay tekeci IP: 85.104.149.xxx Tarih : 22.07.2007 18:39:42
hemşerilerim size söylüyorum başbakan gelince herşey düzeldi.önceki duruma bakın şimdikine.bu insan daha ne yapsın ama tekrar yani inşallah gene başa geçince iş imkanları doğuracağına eminim.evet işsizlik var.ama herşeyi çözdüğü gibi bunuda çözecek.güveniyorum ve duacıyım