6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Kuraklık çeltik üretimini düşürdü

Türkiye'de en kaliteli çeltiğin yetiştiği yerlerden biri olan Kastamonu'nun Tosya ilçesinde kuraklıklar sebebiyle çeltik üretimi düştü. Tosya Belediye Başkanı Sait Gülabacı çeltik üretiminin geçen yıla oranla yüzde 20 azaldığını söyledi.

Küresel ısınmanın sebep olduğu kuraklık ve aşırı sıcaklar, Tosya ilçesindeki çeltik tarlalarını da olumsuz etkiledi. Çeltik üretimindeki en önemli faktörün su olduğunu belirten Belediye Başkanı Sait Gülabacı, susuzluk sebebiyle çeltik veriminin düştüğünü ifade etti. Çeltik üretiminin sulu tarıma dayandığını, kuraklık sebebiyle de üretimde sorunların yaşandığına dikkat çeken Gülabacı, "Devrez Çayı'ndaki su bitme aşamasına geldi. Devlet Su İşleri tarafından açılan kuyular da kurumak üzere. Devrez Çayı üzerine kurulacak olan Kızlaryolu Barajı yapılmadığı için çeltik üretiminde sorunlar yaşıyoruz. Geçen yıla oranla çeltik üretiminde yüzde 20'lik bir düşüş var ancak kesin sonuç hasat sonunda belli olur" dedi.

Kızlaryolu Barajı'nın yapıldığı taktirde 150 bin dönüm arazinin su sorununun ortadan kalkacağını belirten Gülabacı, "Tosya'da 10 ile 20 bin dekar arası alanda çeltik üretimi yapıldı. Avrupa Birliği kapsamında suluca ve çiftel toplulaştırma projesini faaliyete geçirme çalışmaları devam ediyor. Bu proje gerçekleştiği taktirde bu bölgelere de çeltik ekilerek üretim iki kat daha artacak" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2007 Cuma 17:02:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?