6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Küresel ısınma Gökırmak'ı kuruttu

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinden geçen ve Kızılırmak'ın en büyük kollarından biri olan Gökırmak, küresel ısınmanın etkisiyle tamamen kurudu.


Bulunduğu bölgeye hayat veren ve geçtiği vadide tarımla uğraşan bölge halkının can damarı olan Gökırmak, şimdilerde hayvanların otladığı bir yer haline geldi.


Yaklaşık iki aydır bölgeye tek damla yağmur yağmaması ve aşırı sıcaklar nedeniyle küresel ısınmadan etkilenen Gökırmak dünyada en kalitelisinin Taşköprü'de yetiştiği sarımsak üreticilerini de kara kara düşündürmeye başladı.

 


S.S Aşağı Emerce Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Gümüş, küresel ısınmanın mahsullerin azalmasına neden olduğunu bununda fiyatlara yansıdığını belirtti.
Bugüne kadar Gökırmak'ın kuruduğunu hiç görmediğini söyleyen Gümüş, sarımsak üreticisi olarak ileri ki yıllardan da endişeleri olduğunu dile getirerek yetkililerden konuya hassasiyet göstermelerini istedi.
Taşköprü'nün Afşar köyünde çiftçilikle uğraşan İbrahim Bekçi de "Ben kırk yaşındayım bu ırmağın kuruduğunu hiç bilmem. Ektiğimiz mahsullerden verim alamıyoruz eğer önümüzdeki yıllarda da bu şekilde bir kuraklıkla karşılaşırsak hayvanlarımı satıp köyü terketmek zorunda kalacağım" diye konuştu.
Kızılırmak'ın en büyük kollarından biri olan ve Kastamonu'da doğan Gökırmak Taşköprü'nün Gülveren kesiminde karaçomak deresi ile birleşerek Gökırmak adını alıyor. Gökırmak, önce Taşköprü Ovası sonra da Boyabat Ovası'nı suluyor.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 22:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?