6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Orman yangınlarının bilançosu ağır

Kastamonu'da 2007 yılı içinde çıkan 89 orman yangınında 185 hektar orman yanarak kül oldu. Orman yangınlarına karşı insanların yeterince duyarlı olmadığını belirten Vali Mustafa Kara, yanan ormanlık alanlara yeniden fidan dikimi yapılacağını söyledi.

Kastamonu 2007 yılı 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı. Toplantıda Orman Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Orman Bölge Müdürü Ali Akgün, orman yangınlarına karşı biri Tosya, diğeri Taşköprü ilçesinde olmak üzere 2 su havuzu yapıldığını ifade etti. Orman yangınlarına karşı zamanında ve hızlı bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Ali Akgün, bu yıl içerisinde Kastamonu ve ilçelerinde 89 orman yangını çıktığını, çıkan yangınlarda 185 hektar ormanlık alanın yanarak kül olduğunu söyledi. Yangın adeti fazla olmasına rağmen yanan alanın az olduğunu dile getiren Akgün, "Sadece Bozkurt ve Çatalzeytin ilçelerinde orman yangını çıkmadı. Çıkan yangın başına yanan orman alanı yaklaşık 2 hektar. En fazla orman kaybı yaklaşık 2 hafta önce Karadere Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içinde bulunan Kirenli köyünde çıkan yangında meydana geldi" dedi.

Vali Mustafa Kara ise çıkan orman yangınlarına en fazla insanların sebep olduğunu söyledi. Orman yangınlarına karşı insanların yeterince duyarlı olmadığından yakınan Vali Kara, "Kuraklığın yaşandığı bu mevsimde orman yangınlarına karşı dikkatli olmalıyız. Ancak insanlarımız bu konuda yeterince duyarlı değil. 'Ormanlar yanarsa yansın, yerine yenisi yetişir' diye bir düşünce olamaz. Herkes duyarlı olursa orman yangınlarını önleyebiliriz" diye konuştu.

En fazla orman kaybının bu yıl meydana geldiğini aktaran Vali Kara, "Orman yangınlarına karşı havadan müdahale önemli, bunun için Kastamonu'da en az iki helikopter bulunması gerekir. Kastamonu'nun bütün güzellikleri orman üzerine kurulu. Yanan ormanlık alanlara yeniden fidan dikimi yapılacak. Yaşanan kuraklık sebebiyle yanan ormanların yerine yeni fidanların dikimi başarılı olmayabilir. Bunun için insanlarımız orman yangınlarına karşı çok dikkatli olmalıdır" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 14:21:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
cihan inceustaoğlu IP: 88.224.68.xxx Tarih : 29.08.2007 19:43:31
merhaba benim adım cihan bu yangın inanılmaz bir yangındı bildiğim kadarına kadar bu kadar büyük yangın hiç olmamıştı ama sonunda söndürüldü o kadar çabalardan sonra ama bana göre biraz da itfayicilerde suç herhangi bir yangında çok geç geliyırlar bilmiyorum artık bana göre öyle neyse size iyi çalışmalar