7
Mayıs
2024
Salı
KASTAMONU

Pompeiopolis'u canlandırma umudu

Uluslararası kazı ekibi tarafından geçtiğimiz yıl gün yüzüne çıkarılmaya başlanan Pompeiopolis Antik Kenti'nde bul yıl kazı sezonu 24 Temmuz'da başlayacak.

Kastamonu'nun Taşköprü İlçesi'nde bulunan, uzmanların ve arkeologların Efes Antik Kenti'nin ve Gaziantep Zeugma'nın bir benzeri olarak nitelendirdikleri Pompeiopolis Antik Kenti, uluslararası kazı ekibi tarafından gün yüzüne çıkarılmaya devam edecek.

Taşköprü Belediyesi'nin yoğun çabalarıyla Bakanlar Kurulu'ndan kazı izni çıkan Pompeiopolis'te kazının başkanlığını bu yıl da Münih Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Latife Summerer yürütecek. Geçtiğimiz yıl 45 gün gibi kısa bir sürede geç Roma dönemine ait mozaikli villa kalıntılarına ulaşılan Pompeiopolis kazı çalışmalarının Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Pontus Rum, Roma ve Bizans dönemindeki medeniyet ve uygarlıklara da ışık tutması bekleniyor.

Münih, Zürih ve Basel üniversitelerinden seçkin öğretim elemanları ve arkeologların katılacağı bu yılki kazı ekibi, 22 Temmuz'da Taşköprü'ye gelecek. İlk etapta 14 kişiden oluşacak ekip 24 Temmuz'da çalışmalarına başlayacak. Yaklaşık 65 gün sürmesi beklenen çalışmalara 40 civarında uzmanın katılması bekleniyor.

Doç. Dr. Latife Summerer, Zımbıllı Tepesi'nde 6 km karelik bir alanı kapsayacak şekilde kazı çalışması yaptıklarını ve geçen yılki kazılarda kısa sürede geç Roma dönemine ait villa kalıntısına ulaştıklarını söyleyerek, buradan büyük bir Roma hamamı, antik bir köprü, antik tiyatro ve mabet kalıntılarına ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Taşköprü Belediye Başkanı Mustafa Günay'da, yıllardır hayalini kurdukları kazı çalışmalarında ikinci yıla gelinmesi sebebiyle mutluluk duyduğunu kaydederek, Karadeniz Bölgesi'nin turizm pastasından aldığı eksik payı almasına da ön ayak olacağına inandığını vurguladı. Günay, uluslararası kazı ekibinin çalışmaları ve Pompeiopolis Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkartılması için ellerinden gelen desteği esirgemeyeceklerini ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2007 Çarşamba 10:24:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?