6
Mayıs
2024
Pazertesi
KASTAMONU

Taşköprü sarmısağına TÜBİTAK araştırması

TÜBİTAK Araştırma Projesi kapsamında gerçekleştirilen "Türkiye'de Yetiştirilen Sarımsak Genotiplerinin Potansiyel Beslenme Sorunlarının Ortaya Konulması ve Sarımsakta Gübreleme Verim-Kalite İlişkisi" adlı araştırma yapılıyor. 

Kastamonu'nun Taşköprü İlçesi'nde sarımsağın kimyasını araştıran TÜBİTAK, sarımsakla ilgili bilimsel bulguları elde etmek için özel ekiple bir haftadır ilçede araştırmalarını sürdürüyor. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Taban Başkanlığı'nda Kastamonu, Balıkesir, Kırklareli, Kahramanmaraş, Hatay, Karaman, Antalya ve Muğla'yı kapsayan proje kapsamında karakterize edilmiş alanlarda örnek toprak çalışması tamamlandı. 

Taşköprü'de inceleme yaparak, proje hakkında bilgi veren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Taban, öncelikli olarak sarımsakla ilgili deneme kurulacak alanların tespit edilmesinin ardından analiz için toprak alındığını söyledi. Alınan toprak örneklerinin laboratuarlarda incelendiğini ifade eden Taban, "Yöre halkının başlıca geçim kaynağını oluşturan ve bölge ekonomisinde önemli bir yere sahip sarımsağın verim ve kalitesinin daha da iyileştirilmesi için kaliteli tohumluk, mücadele, sulama gibi kültürel işlemlerin yanı sıra, sarımsak yetiştirilen toprakların özellikle bu toprakların bitki besin maddeleri durumlarının da çok iyi bilinmesi gerekiyor" dedi. 

Yaptıkları incelemeler sonucu yörede sarımsak tarımı yapılan toprakların azot yönünden yeterli düzeyde olduğunu belirten Taban, kükürt noksanlığından dolayı üründe verim kaybı olmaması için mutlaka gübreleme programı içerisine kükürt içeren gübreleri de dahil etmekte yarar olduğunu dile getirdi.
iha
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2007 Salı 23:19:00
Güncelleme :10 Ocak 2007 Çarşamba 10:15:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?