19
Mayıs
2024
Pazar
DEVREKANİ - KASTAMONU
Belediye Sayfaları

Kuraklığa karşı alınacak önlemler

Karadeniz Bölgesi'nde 2050 yılında sıcaklığın aratacağını belirten Kastamonu Tarım İl Müdürlüğü Mühendisi Ali Ortaakarsu, kuraklıkla mücadelede yağmurlama ve damla sulama sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Kastamonu Tarım İl Müdürlüğü, 2007 yılında çiftçinin kabusu olan 'Kuraklık' konusunda kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, muhtarlar ve tarım üzerine faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerini bilgilendirdi. Tarım İl Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıda çiftçilerin, kuraklıktan en az şekilde etkilenmesi için neler yapması gerektiği ayrıntılı bir şekilde anlatıldı.

Tarım İl Müdürlüğü mühendislerinden Ali Ortaakarsu, yapılan araştırmalara göre 42 yıl sonra (2050 yılında) Karadeniz Bölgesi'nde yıllık ortalama sıcaklığın 1 ile 2 derece artacağını, buna bağlı olarak da yıllık yağış miktarında yüzde 50 ile yüzde 150 arasında düşüş olacağını söyledi. Bu rakamların Karadeniz Bölgesi'nde tarımın bitmesi anlamı taşıdığını belirten Mühendis Ali Ortaakarsu, 2007 yılında kuraklığın yaşandığı iller arasında yer alan Kastamonu'da sulanabilir arazi oranının Türkiye ortalamasının çok altında olduğunu vurguladı.

Türkiye'de sulanabilir 8,5 milyon hektar tarım alanı bulunduğunu, bunun 4,9 milyon hektarının sulanabildiğini ve sulanabilir alanın yüzde 46'sının devlet eliyle sulamaya açıldığını belirten Ali Ortaakarsu, "Kastamonu'daki 367 bin 445 hektar tarım arazisinin 243 bin 554 hektarı sulanabiliyor. Sulanabilen arazinin yüzde 17'lik kısmı devlet eliyle sulamaya açılırken yüzde 8'lik bölüm halk tarafından sulanıyor. Kalan yüzde 75'lik bölümün bir an önce sulamaya açılması gerekir. Sulanabilir arazi miktarımızın bir an önce arttırılması gerekiyor" dedi.

Küresel ısınma ve kuraklığın etkileri ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Ortaakarsu, "Dünyadaki pek çok canlı türü yok olacak. Bitki örtüsü azalacak. Dünyanın büyük bölümü çöl olacak. Küresel ısınmanın getireceği sıcak hava dalgaları, seller, kasırgalar, yangınlar ve kuraklık özellikle yoksulları çaresiz bırakacak. Küresel iklim değişiminin yem bitkisi ekim alanlarında neden olduğu daralmaya ve verim azalışına bağlı olarak, çayır ve meraların hayvan beslemede kullanımı sınırlı hale gelecektir. Ağaçlar erken çiçek açacak, böcekler erken ve yoğun olarak ortaya çıkacak, kuşlar erken yumurtlayacak" diye konuştu.

Kuraklıkla mücadelede alınması gereken önlemlerin başında, yağmurlama ve özellikle damla sulama yöntemlerine geçilmesinin geldiğini belirten Ortaakarsu, bu yöntemlerle salma sulamaya göre yüzde 70'e kadar su tasarrufunun sağlandığını söyledi.

Yağmurlama ve damla sulama sistemi ile toprağın su tutma kapasitesinin yüzde 95'e ulaştığını belirten Ortaakarsu, sistem sayesinde ürünlerdeki verimin yaklaşık yüzde 50 artığını kaydetti. Kuraklığa karşı alınacak diğer önlemler hakkında da konuşan Ortaakarsu, sulama göleti gibi su toplama inşaatlarının yapımına hız verilmesi ve projelere gerekli ödeneklerin sağlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Şubat 2008 Perşembe 15:10:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?