22
Mayıs
2024
Çarşamba
DOĞANYURT - KASTAMONU

Doğanyurt ödül kazandırdı

Türkiye'de bebek ölümlerinin en fazla yaşandığı yerler arasında 8. sırada bulunan Kastamonu'nun Doğanyurt ilçesinde hazırladığı projeyle bebek ölümlerini sıfıra indiren Vali Yardımcısı Mehmet Yeşilbaş, "Avrupa Kamu Yönetimi Diploma Ödülü"nü aldı.


Türkiye'de bebek ölümlerinin en fazla yaşandığı yerler arasında 8. sırada bulunan Kastamonu'nun Doğanyurt ilçesinde hazırladığı projeyle bebek ölümlerini sıfıra indiren Vali Yardımcısı Mehmet Yeşilbaş, "Avrupa Kamu Yönetimi Diploma Ödülü"nü aldı.

Diyarbakır Vali Yardımcısı Yeşilbaş, Brüksel'de "Vatandaşın Yetkilendirilmesi: Küçük Projeler Büyük Sonuçlara Liderlik Edebilir" konulu bir de sunum yaptı.


Diyarbakır Vali Yardımcısı Mehmet Yeşilbaş, Doğanyurt ilçesinde kaymakamlık yaparken hazırladığı 'Hoşgeldin Bebek' ve 'Bebekler Ölmesin' projeleriyle, 3 bin nüfuslu ilçede bebek ölümlerini sıfırladı. Yaptığı projelerle 2007'nin en başarılı kaymakamı seçilen Yeşilbaş, bu yıl Diyarbakır'a atandı.

'Kırsal-Kentsel Gelişim Programı' kapsamında hayata geçirdiği 41 projeyle dikkatleri üzerine çeken Yeşilbaş, merkezi Brüksel'de olan Avrupa Kamu Yöntemi Grubu Germany-Speyer University ve Berstelmann Stiftung ortak girişimince verilen 'Avrupa Kamu Sektör Ödülleri' yarışmasında ödüle layık görüldü.

Vali Yardımcısı Mehmet Yeşilbaş, merkezi Brüksel'de olan Avrupa Kamu Yönetimi Grubu (Europan Group of Public Sector-EGPA), Germany-Speyer University ve Berstelmann Stiftung ortak girişimi ile verilen Avrupa Kamu Sektör Ödülleri kapsamında aldığı Avrupa Kamu Yönetimi Diploma Ödülünü almak için gittiği İsviçre'den döndü.

Törene İsviçre Cumhurbaşkanı Annemarie Huber-Hotz, İsviçre Başbakanı Micheline Calm-Rey, EGPA Başkanı Prof. Dr. Geert Bouckaert, Uluslararası Yönetim Bilimleri Enstitüsü Başkanı (IIPA), ENA Başkanı, Luzern Belediye Başkanı, Avrupa Komisyonu Başkanı ve Eski Estonya Başbakanı Siim Kallas ve EPSA, EGPA ve Berstelmann Stiftung başkan ve yönetim kurulu üyeleri ve ödül almak için Avrupanın farklı ülkelerinden gelen katılımcılar katıldı.

İlk gün "Kıt kaynaklarla odaklanma" başlıklı sektörde ödül alan 20'yi aşkın ülke arasından yapılan inceleme neticesinde sadece 4 ülkeye sunum yapma hakkı tanınırken; Türkiye bu 4 ülke arasında yer aldı.

Türkiye'den Vali Yardımcısı Mehmet Yeşilbaş ve Fransa, İtalya ve Avusturya'dan ödül alan diğer katılımcılar tarafından projelerle ilgili sunum yapıldı.

İtalya'nın Modena üniversitesi öğretim üyesi Prof. Eugenio Caperchione'nin başkanlık ettiği workshop'ta Vali Yardımcısı Mehmet Yeşilbaş, "Vatandaşın Yetkilendirilmesi: Küçük Projeler Büyük Sonuçlara Liderlik Edebilir" konulu bir sunum yaptı. Kamu özel ortak girişimi ve programda kullanılan toplam kalite yönetim tekniklerinden söz eden Yeşilbaş, uygulanan projelerde vatandaş odaklılık, toplam kalite uygulamaları, köylünün ve kentlinin üretime katılması, varolan değerlerin korunması ve geliştirilmesi, yöre insan kaynaklarının güçlendirilmesi, girişimcilik yeteneklerinin ve özellikle kendi hesabına çalışma, iş ve istihdam yaratma potansiyellerinin artırılması, kırsal alanda ekonomik faaliyet çeşitliliğinin sağlanarak alternatif çıkış noktaları yakalanması, ekonomiye aktif katılımı artıracak ortak girişim alanlarını geliştirecek ve yerel ekonomik gelişmeye yerel aktörlerin kollektif müdahalesini düzenleyecek yeni yerel yönetişim teknikleri ile mevcut durumun güçlendirilmesi, yerel potansiyellerin harekete geçirilmesine katkı sağlanarak atıl kapasite kullanımını önlemek ve küçük ve orta boy girişimlerin ve girişimcilerin ekonomiye etkin bir biçimde katılımının sağlanması gibi hususlarda bilgi verdi.

Fransa, İtalya ve Avusturya'nın sunumlarında ise, "Projenin ana aktivite ve kriterleri genel hatlarıyla değerlendirildi ve proje aşamasından atılan en önemli adımlar ile karşılaşılan temel güçlüklere vurgu yapıldı.

Projelerin yenilikçi elementeleri ve kapasitesi sıralandı. Projelerin sürdürülebilirliği üzerinde duruldu. Projeden öğrenilen dersler ve Avrupa'nın diğer ülkelerinde model olabilme kapasitesine" vurgu yapıldı.

cha
Yayın Tarihi : 29 Kasım 2007 Perşembe 15:27:23
Güncelleme :29 Kasım 2007 Perşembe 15:27:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?