22
Mayıs
2024
Çarşamba
HANÖNÜ - KASTAMONU

Öğretmen fabrikası gibi köy

Kastamonu'nun Hanönü ilçesi Yılanlı köyü tam bir öğretmen fabrikası.

115 haneli köyde şu an 80 kişi yaşıyor. Göç nedeniyle evlerin çoğu boş. İlçeye 12km. Uzaklıkta bulunan Yılanlı köyü kırsal bir alanda bulunduğundan tarım ve hayvancılık bile zor şartlar altında yapıldığından göç vere vere köyde kimse kalmamış.

1926 doğumlu Mehmet ÖZCAN Yılanlı Köyünden bir ilki başararak Kastamonu Gölköy Köy Enstitüsü'nü 1944 yılında bitirerek ilk öğretmen olarak köylülerin önünü açtı.

28 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli oldu. Bundan sonra köylüler çocuklarını hep okutmak istediler. YILANLI köylülerinin okuttukları çocuklar genellikle hep öğretmen olarak yurdumuzun çeşitli yerlerinde görev yaptılar.

Emekli öğretmen Mehmet ÖZCAN yaptığı araştırmaya göre şimdiye kadar Yılanlı köyünden 48 öğretmenin ve 45 de memurun yetiştiğini ortaya çıkardı.

Emekli öğretmen ÖZCAN köylerinde fakir ve yoksul insanların bulunduğunu tek kurtuluşun zor şartlarla da olsa okuyup memlekete yararlı insanlar yetiştirmek olduğunu belirtirken köyün ilk okuyan kişisi olduğu içinde onur duyduğunu belirtti.

hanönü.com
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2007 Pazartesi 09:49:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nedim faruk oguz IP: 88.247.227.xxx Tarih : 23.03.2009 12:31:17

benim dedem kastamonu köy enstitüsünde ögretmenlik yapmıstı ve bır ögrencısı tarafından 14 yerinden bıcaklanarak öldürülmustu. ben dedem hakkında bırseyler bılen bır ınsan arıyorum yardımcı olursanız sevınırım cunku dedemi ögrenebilecegim hiç kimse hayatta degil babam bile görmeden ölmüstü cünkü dedem