15
Mayıs
2024
Çarşamba
KÜRE - KASTAMONU
Belediye Sayfaları

Dünden bugüne Küre

Küre Türkiye’nin Karadeniz bölgesinin batı bölümünde olup, Kastamonu iline bağlıdır. Ankara’ya 312 km uzaklıkta yurdumuzun önemli büyük bakır, istihsal bölgesidir. İl merkezine 59 km., Karadeniz’e 30 km.dir. yükseltisi 950 m.dir. 410 42ı enlem 330 34ı boylam daireleri arasındadır.Küre ilçesi dağlık, ormanlık engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Kendi adını alan Küre- İsfendiyar dağları ilçeyi baştan başa kat eder.

Tarihi:


Kurtuluş Savaşından Önce Küre;
Kürenin tarihi ilk çağın derinliklerine kadar uzanmakta, bu devirlere ait buluntular, çeşitli uygarlıkların bu topraklar üzerinden geçtiğini gösterir. Özellikle Doğanlar Kalesi MÖ 1100-700 yılları arasında Kastamonu ve çevresinde egemenlik kurmuş. Olan Paflagonyalılar devrine aittir.

Paflagonyalılar Friglerin bir kolu olup bu bölgeye kendi adlarını vermiş. O zamandan beri Kastamonu ve yöresine Paflagonya denilmektedir.Küre’de bulunan maden tünel ve araçların Roma madencilerinin kullandığı boyut ve biçimde yapıldığı ifade edilmektedir.Küre uzun süre Bizans Egemenliği altında kaldıktan sonra sırasıyla Çobanoğulları, İsfendiyaroğulları ve Candaroğulları egemenlik kurmuşlardır.1460 yılında Osmanlı İmparatorluğuna katılmıştır.

Kürenin en mamur, gelişmiş ve canlı devrinin 1300-1500 tarihleri arası özellikle Fatih devri olduğu söylenir. Bu devirde maden büyük çapta işletilmiş kasaba bir çok eserle süslenmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiğinde kullandığı topların bakırları Küre’den getirilmiştir. İki milyon ton tutarındaki maden cürufları yapılan kazılarda bulunan künk su boruları madenin o çağlardan bu yana kullanıldığının göstergesidir. Bu gün hala İstanbul’un fethinde kullanılan topların üzerinde Küre-i Nühas adı okunmaktadır.Küre-i Nühas kasabanın Türk-İslam çağındaki ismidir. Kelime anlamı “Bakır Ocağı”dır.

Kurtuluş Savaşı’nda Küre;

Kurtuluş savaşında Kastamonu ve çevresinin çok büyük emekleri ve şerefli bir yeri vardır. Aynı ilin evlatları olan Küreliler de bu savaşa aynı inanç ve fedakarlıklarla ve Küre Müdafaayı Hukuk Cemiyetini kurmuşlardır.

Cumhuriyet Döneminde Küre;
Kurtuluş savaşının kazanılmasından sonra Atatürk’ün yaptığı inkılapları benimseyen ve destekleyen yerlerden birisi de Küre olmuştur. Şapka devrimi sırasında 25 Ağustos 1925 günü Atatürk Küre’yi ziyaret etmiş ve Küre halkı tarafından coşkuyla karşılanmıştır. Akabinde de Atatürk tarafından Küre 1926 yılında ilçe haline getirilmiştir.


Turizm

Küre özellikle doğal güzellikleri bakımından turizm açısından değer taşıyan bir ilçedir. Küre- İsfendiyar Dağları tepe ve dağlarını kaplayan ormanların görüntüsü ve Alp’lere benzeyen güzelliği ile turizmde hak ettiği yere henüz gelememiştir.Çam, kayın ve köknar ormanlarının arasında yer alan mesire yerlerinin eğlenmenin dinlenmenin ötesinde sağlık yönünden de büyük yararları vardır.

Kürenin turizm açısından başka bir yönü de dağlarının avcılık için çok elverişli olmasıdır. Domuz, tavşan, keklik, üveyik başlıca av hayvanları olup ayrıca dere ve çaylarında tatlı su balıkları avlanabilmektedir.

Küre denince akla ilk gelen yerlerden birisi de Ecevit’tir. Bu yerin önemi Küre- İsfendiyar dağlarının 1275 m. yüksekliğindeki Ecevit geçidinin başına kurulmasından ileri gelmektedir. Ayrıca tarihi Ecevit çorbasını da, harikulade bir doğal güzelliğe sahip olan Ersizlerdere Köyü’ndeki Emin Ustanın yerinde içmenin tadına da doyum olmaz.Küre-Kastamonu yolunun 14. km.sinde bulunan Masruf, çimen tabanı genç yaştaki köknar çam ağaçlarının görüntüsü ile güzel bir dinlenme ve mesire yeridir.


İlçemize 12 km uzaklıktaki Belören Köyü, Köylere Hizmet Götürme Birliği’nce tüm altyapı çalışmaları tamamlanıp yine Birlikçe köyde kır evi ve bungalov evler yapılarak kır ve yayla turizmine hitap edecek hale dönüştürülmüştür. Olağanüstü manzarası ve dinlendirici ortamıyla görülmeğe değer bir köşemizdir.

AKŞEMSEDDİN CAMİİ VE MİNBERİ

Küre’nin en eski yapılarından olan Hoca Akşemseddin Camii MS. 1400'lü yıllarda Hoca Akşemsettin tarafından yapılmıştır. Bu camimiz gerek mimarisi, gerek akustiği, kapısı ve minberindeki ağaç işlemeleriyle meraklılarının mutlaka görmesi gereken tarihi bir eserdir.

Küre’de halen bilinmekte olan başlıca türbeler Baki Sultan, Fırıncık, Elifdede, Gürnek, Battalgazi, Uluhacı, Nurullah efendi, Kesikbaş ve Kızılkara türbeleridir.


Doğanlar Kalesi: M.Ö. 1100-700’lü yıllarda yapıldığı tahmin edilen birbirine birleşik üç kaleden oluşan resimde görüldüğü üzere 120 basamaklı gözetleme kulesi olarak kullanılan bölümün batısında iki kale varlığı ile birlikte günümüze kadar ulaşmış ancak bakımsız ve ilgisizlik nedeniyle harabe şeklinde durmaktadır. Eski ismiyle Doğdular Kalesi olarak bilinen harika yapının günümüz turizmine kazandırılması için çevre yollarının etrafında bulunan kürüzlüklerin temizlenmesi ile ziyarete açılmayı beklemektedir.

Üretim:

Küre’de bakır ve pirit cevherleri önemli madenlerdir. Bu madenler Etibakır AŞ. tarafından işletilmektedir. Maden yıkama ve kırma fabrikaları bulunmaktadır. Küre ve çevresindeki halkın büyük çoğunluğu bu fabrikalarda çalışmaktadır.

Küre ilçesinin %65’ ini kaplayan ormanlardaki hakim ağaç türü, sırasıyla köknar, kayın ve çamdır.

Küre ilçemiz yerleşiminde önceleri yukarıda görüldüğü gibi yapılaşma yapılırken günümüzde daha modern yapılaşmaya önem verildiği görülmektedir.

Kastamonu Valiliği'nin destekleriyle Belören köyümüz 1998 yılında turizm açısından gezilip görülmeye değer harika doğal yapıya sahip yerleşim yeri olarak tespit edilmiş ve Küre İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliğince 1998 yılında köyün alt yapısı yapılmaya başlanmıştır. 2001 yılı itibarıyla alt yapı tamamlanmış, aşağıdaki restoran, çandı tipi 32,5 m2’den oluşan bungalov tipi evler Köylere Hizmet Götürme Birliğince yapılmıştır. Bungalov tipi evler yapılmaya devam edilmektedir.


Merkez Cazibe Köy Projesi: 2001 yılında ilçemiz Çaybükü Köyü ile Beyalan Köyü merkez cazibe köy olarak tespit edilmiş;

Çaybükü Köyünde:

İki katlı 113 m2 den(226 m2) oluşan köy konağı, 3400 adet büz, 4 adet fosseptikten oluşan kanalizasyon hattı yapımı, çocuk parkı yapımı, köy içi yolunun düzenlenmesi,içme suyunun sağlıklı şekilde kullanıma verilmesi çalışmaları,futbol sahası yapımı Küre İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliğince yapılarak hizmete verilmiştir.İl Milli Eğitim Müdürlüğünce Çaybükü Köyünde bulunan iki adet ilköğretim Okulu onarılarak hizmete verilmiştir.

Beyalan Köyü:

İki katlı 113 m2’den(226 m2) oluşan köy konağı, futbol sahası, çocuk parkı, içme suyu isale hattı yapımları Küre İlçesi Köylere Hizmet Götürme Birliğince yapılarak hizmete verilmiştir.

kastamonu belediyesi
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2007 Çarşamba 13:19:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mustafa sinmaz IP: 88.245.35.xxx Tarih : 10.04.2008 21:18:36

kure ilcesi,sarpun koyu ,doga harikasi oksijen deposu,doga sporlari yapilabilir,