20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜRE - KASTAMONU
Belediye Sayfaları

Festivale görkemli açılış

KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI

1-2-3 Temmuz 2011 tarihlerinde gerçekleşecek olan Küre 2, Kilim Festivali coşkulu bir şekilde başladı.

Kastamonu Küre ilçesinde bu yıl ikincisi düzenlenen kilim festivalinde İstanbul, Ankara ve ilçe dışından gelenler bando ile İlçe girişinde karşılandı. Festivale katılmak için ilçe dışından Kastamonu Üniversitesi Rektörü Seyit Aydın, Kastamonu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Çağılcı, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin, İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner, Yardımcısı Fatma Yılmaz, Abana Belediye Başkanı Rıdvan Oyar, Pendik Belediye Meclis Üyesi Fatih Bakır, Küre Dernekler Federasyonu Başkanı Kubilay Salih Vatandaş, Başkan Yardımcısı Bayram Al, Küreli Prof Dr. Saime İnal Savi, MHP il Başkanı Dursun Ergin, AKP Pendik İlçe Başkanı Murat İster ile ilçe dışında yaşayan Küreliler katıldı.

Çocukluk döneminde Küreden ayrılıp giden birçok gurbetçi, düzenlenen festival için bir araya geldi. Küre girişindeki Orman İşletme Müdürlüğü binasının önünde başlayan festival ateşi, bando eşliğinde karşılamaya gelenlerin karşılanmasından sonra yaya olarak tören alanına kadar yüründü.

Daha sonra Belediye Başkanı Kamil Aydınlı yaptığı açılış konuşmasında festivallerin önemine kaynaştırma, birleştirme misyonuna değindi ve şunları söyledi. Aydınlı, “İlçemizin tarihi zengin maden yataklarından kaynaklı Cenevizliler döneminden itibaren yerleşim yeri olmuş ve bu sayede zaman zaman parlak dönemler yaşamış, gelişmişlik bakımından da Osmanlı İmparatorluğu zamanındaki kayıtlara göre bir ticaret merkezi olmuştur. 1831 yılında yapılan ve sadece erkek nüfusunun sayıldığı sayıma göre Kastamonu Merkez 14861 iken Küre’nin nüfusu 8345’ler de olduğu kayıtlara girmiştir. Bölgenin en kalabalık ilçesi durumda iken geçirdiği 3 büyük yangınla 14 mahalleden 4 mahalleye düşmüştür.Üst üste gelen yangınların göçe neden olması ile birlikte, maden işletmelerin özelleştirilmesi göç fırtınasını devam ettirmiştir” dedi.

Daha sonra Aydınlı Küre ve İsfendiyer Dağlarını, maden rezervinin 35 yıl daha süreceğini, çevre yolu bağlantılarını, geri dönen kapalı spor salonu ve futbol sahası ile ilgili müracaatları, Küre Meslek Yüksek Okulu ile ilgili gelişmeleri katılımcılara anlattı. Festivale nereden başladığını ve Festivalin adının eskiden her evin altında bulunan kilim tezgahlarından geldiğini ve ilçede üretilen kilimlerden bayanların ekonomik katkı sağladıklarını belirtti.

ŞAHİN 40 KİLİM SİPARİŞİ VERDİ

Küreli bayanların el emeği göz nuru dokuduğu kilimler katılımcıların beğenisini aldı. Küre 2. Kilim festivaline gelen, Tosya Belediye Başkanı Kazım Şahin kilim sergisindeki rengarenk kilim desenleri görünce çok etkilendi. Şahin Tosya’da yapılacak yeni bir konak için 40 kilim siparişi verdi. Kilim sergisi göz kamaştırdı.

REKTÖR AYDIN AKŞEMSETTİN CAMİİNİ ZİYARET ETTİ

Küre 2, kilim festivaline gelen Kastamonu Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın 1450’li yıllarda Hoca Akşemsettin tarafından yapılan Akşemsettin Camiini gezdi. Caminin tarihinin çok eskilere dayandığını öğrenen Rektör Seyit Aydın Mimberdeki, kapılardaki ve duvardaki ustalığa hayran kaldı.

FESTİVAL TURNUVASINDA COŞKU HAKİM

Küre kilim Festivali için hazırlanan halı saha futbol turnuvasında taraflar birincilik için yarıştı.

01 Temmuz 2011 günü yapılan İstanbul’dan 16 takımın birincisi ve ikincisi, Ankara’dan 8 takımın ve Küreden 12 takımın birincileri kendi aralarında yaptıkları yarı final maçlarında Karadonuspor Çatak sporu 7–4 mağlup ederken, Karagürgen spor Ankara birincisini 10-2 eledi. Yapılan maçlarda takım taraftarları oyunculardan daha heyecanlı ve gergindi. 03 Temmuz 2011 günü yapılacak Karadonuspor ile Karagürgen arasındaki karşılaşmadan sonra turnuvanın birincisine kupa verilecek.

Festivale davul zurna renk katarken sanatçı Ahmet Aykın ve Ezgi Mutlu katılımcıları coşturdu. Birçok kişi sahneye çıkarak oyun oynadı.

KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI
KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI
KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI
KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI
KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI
KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI
KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI
KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI
KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI
KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI
KÜRE 2. KİLİM FESTİVALİ BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2011 Cumartesi 19:25:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?