20
Mayıs
2024
Pazertesi
KÜRE - KASTAMONU
Belediye Sayfaları

Küre'de kar şenlik olacak

Kürede Kar, Şenlik Olacak… 


Küre Belediye Başkanlığı Şubat ayı içinde iki gün süreyle yapılacak olan ve Kastamonu'nun en geniş katılımlı ve tek kış organizasyonu olan 4. Küre Belören Kızak Yarışması ve Kar Şenliklerine odaklandı.


Yaklaşık 400 yıllık tarihi olan kızaklarla yapılan yarışların şenliklerin odağını oluşturduğu etkinlikler her geçen yıl daha çok ilgi çekmeye devam ederken, Küre Belediye Başkanlığı da etkinliği ilçe ve Kastamonu dışına yayılan ve bir sembol haline gelecek bir organizasyon olması için çabalıyor.


Küre Belediyesi her yıl 1600 metre yükseklikteki Beloren Köyünde gerçekleştirdiği Kar şenlikleri için kolları sıvadı. Yaklaşık 400 yıllık tarihi kayıklarla yapılan yarışların odak noktayı oluşturduğu şenlikler de, bu yıl 4. kez bir araya gelinecek.

AMAÇ ŞENLİKLERİN DAHA GENİŞ BİR KONSEPTE OTURTMAK

Küre Belediye Başkanı Engin Ayrancı, Şubat ayı içinde yapılacak etkinler için çalışmaların hızlandığını belirtti. Etkinliğe katılanların doyasıya eğleneceği ve ününün sınırları aşması için uğraşılacağı bir organizasyon hazırlığında olduklarını söyleyen Ayrancı, şenliklerin yapılacağı Belören Köyü'ne soğuğa dayanıklı kutup çadırları kurulacağını ve mevcut mekânların da hazırlanması ile barınma sorununun çözüleceğini bildirdi.


Engin Ayrancı, geleneksel kızak yarışlarının yaşatılması ve geliştirilmesi adına başlayan etkinliklerin, yaz aylarında yapılan organizasyonlarla bir araya gelen Kastamonuluların kış aylarında da bir araya gelebilmesi için yapıldığını belirtti. Bu yıl şenliklerde, kardan adam yapma, tarihi kızak yarışmaları ile birlikte çağdaş kızaklarla yapılan yarışmalar, kütük kesme, halat çekme yarışması ile canlı müzik, yemek gibi etkinliklere yer verilecek.


Belediye Başkanı K.Engin Ayrancı, şenlik meşalesi, şenlik ateşi ve havai fişek gösterilerinin de yapılacağını etkinliklere herkesin davetli olduğunu, yarışmaya katılacakların da Belediye Başkanlığına ait 751 20 32 nolu telefona kayıt yaptırabileceklerini söyledi.

 

ŞENLİKLERİN ODAĞINDA TARİHİ KIZAKLAR VAR


Bu yıl 4'ncüsü yapılacak olan 4. Küre Belören Kızak Yarışması ve Kar Şenliklerinin odağını oluşturan 400 yıllık kızaklar etkinliklerin yine göz bebeği olacak.
Kastamonu sınırları içinde yalnızca Küre ve Ağlı'da yarışları yapılan bu tarihi kızaklar aynı zamanda bölgenin önemli etnografik kültür öğeleri arasında da yer alıyor. Erik ağacından yapılan ve alt kısmı sakızla sertleştirilen kızaklar özel hazırlanan pistte saatte 100 km gibi yüksek bir hıza kavuşabiliyor. Kızak ve yarışları konusunda uzman kişilerce hazırlanan pistler üzerilerine su dökülerek sert bir zemin oluşturuluyor. İki tepe arasında yaklaşık 400 metre uzunlukta bir yarış pistinde yapılan yarışlarda, zafer en uzak noktaya ulaşan yarışmacının oluyor. Yük taşımak amaçlı olarak kullanılan daha sonra ise iddialı yarışlarda da kullanılan kızaklar, yarış kazanması ve eskiliğiyle birlikte önemli bir prestij unsuru haline de gelebiliyor. Tarihi oldukça eski olan kızakların fiyatları aralarında yüksek bir piyasa oluştururken, kızakların sahip olduğu çok yönlü değer de onların bakım ve muhafazasını da özel kılıyor.

Kastamonu Gazetesi/valilik sitesi
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2008 Perşembe 13:45:43
Güncelleme :31 Ocak 2008 Perşembe 13:51:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ömer çorumlu IP: 85.105.198.xxx Tarih : 8.09.2008 15:01:53

BU ŞENLİKLER HER SENE DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE YAPILMASI HEM KASTAMONU HEMDE KÜRENİN KALKINMASINDA ÖNEMLİ BİR ROL OYNAR