16
Mayıs
2024
Perşembe
ŞENPAZAR - KASTAMONU

Şenpazar'ın büyük derdi: Yol

Belediye Başkanı Mustafa Demir şöyle açıklıyor en acil sorununu: İlçemizin en büyük derdi yoldur. Her köye yaz ve kış araba gider gelir ama kış aylarında zorlukla ulaşım sağlanır. Köy ve mahalle yollarımızın tamamı stabilizedir.

Şenpazar doğa güzellikleriyle yeşil ve mavinin birlikteliğini simgelemektedir. Canlı ormanı buz gibi berrak suları ve oksijenli bol havası ile 325 metre rakımı yayla havası ile istikbale ümitle bakmaya sevkeder insanı, Şenpazar'ın hangi tarihten itibaren yerleşim alanı olduğuna dair kesin bir delil elde edilememiştir.

Bu konu da halk arasında değişik rivayetlerden bir kısmından ve çevrede bulunan kerpiç yapı mezarlık kalıntılarından hareketle Şenpazar tarihinin Bizans dönemine uzandığı ağır basmaktadır. Buradan yola çıkarak tarihi süreç içerisinde Bizans, Selçuklu ve Osmanlılar tarafından yurt edinilen Şenpazar ile ilgili bir tarihi kalıntı ele geçirilememiştir. Fakat değişmeyen ve halk arasında şüphe edilmeyen bir şey varki oda ilk yerleşim alanının bugün ilçeye bağlı olan kuztekke olarak bilinen mahallenin olduğu yerdir. Kuztekke olarak devam ederken bu arada Kuztekkede yaşamış ve oraya gömülmüş olan Şeyh Alibani'nin isminden esinlenerek Şehribani ismini taşımış Şehribani ismi halk arasında Şarbana olmuş 1968 yılında bugün ilçe adı olarak geçen ŞENPAZAR ismini resmileştirmiş olup şu andaki Şenpazar adım almıştır. 1974 yılında belediye teşkilatı kurulmuş olup, 1987 yılının Mayıs ayında ise ilçe olmasına karar verilmiştir. Şenpazar İlçesi Karadeniz Bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde yer almaktadır. Kastamonu İl Merkezine 97 Km. mesafede olup, denize uzaklığı 28 kilometredir.

İlçe Karadeniz'in jeolojik yapışma uygun olarak genç kıvrım dağları ile kaplıdır. Dağlık ve engebeli! olan bu arazi üzerinde akar suların oluşturduğu vadilerden meydana gelen ilçenin içinden akan çayımız Şenpazar da Şenpazar çayı adı ile Cide'den denize döküldüğü yerde adı manilere, türkülere ilham kaynağı olan Aydos çayı olarak denize dökülür. Arazilerimiz inişli çıkışlı yüksekli tepelere sahip olduğu için iklim olarak bol yağışlı ve kışın da karlıdır, ilçe merkezine yedi Mahalle ve yirmi üç köy bağlıdır. 2000 nüfus sayımına göre mahallelerin nüfusu 2678 köylerin nüfusu da 3814 dür. ilçe merkezi ile köylerin toplam nüfusu 6.492 olarak kayıtlara geçmiştir, ilçeden dışarıya göç olayı devam ettiğinden nüfus artışı olmamaktadır. İlçemizin nüfusu büyük ölçüde tarım ve hayvancılık/ orman istihsali birde mermer sanayi İlçemizde mermer olmamasına rağmen Türkiye de bulunan mermerlerin çoğunu Şenpazarlılara üretimini yapar ve ocak sahibi olan çok sayıda iş adamlarımız vardır. Belediye Kurulalıdan bu yana belediyede yapılan Belediye Hizmet Binası, Hükümet Konağı, Belediye Terminali, Belediye Düğün salonu, Belediye Garajı, iki adet Belediye Wc si. Belediye Mezbahası, yedi adet sanayi dükkanı, sekiz adet işyeri dükkanı, bir adet Emniyet teşkilatına kira mukabilinde verilen bina,Şehir içinde 10 metrekare kilitli parke taşı, 7 km. uzaklıktan getirilen Şenpazar'a uzun yıllar yetecek su. Bundan sonra düşünülen Yapım işleri devam etmekte olan Atatürk parkı ve futbol sahasıdır. 1974 yılında kurulan Belediyemize ilk seçimde Ali YILDIZ 1974-1980 Sabri ACAR 1980-1984 atama ile, Hasan SARI 1984-1987 seçim ile Mustafa SOYSAL 1987-1988 atama ile, Fahrettin TUNÇ 1988-1989 atama ile, Mustafa ERTEM 1989-1999 seçim ile, Mustafa DEMİR 1999 seçim ile halen Belediye Başkanı olarak görev yapmaktadır.

İlçemizin en büyük derdi yoldur. Her köye yaz ve kış araba gider gelir ama kış aylarında zorluklar karşısında ulaşım sağlanır.Köy ve mahalle yollarımızın tamamı stabilizedir. 

Mustafa DEMİR
Belediye Başkanı 


İlçe belediyesi 1974 yılında kurulmuş olup, kendi binasında hizmet vermektedir. Çalışan personel sayısı 10 ‘dur.

İmar planı 1980 yılında tasdik edilmiş olup, yapılacak işler bu planda yapılan değişikliklerle yerine getirilmektedir.

İlçe merkezi ve bağlı mahallelerin dağınık olması, yerleşim alanlarının dağlık ve heyelan bölgesi olması nedeniyle, herhangi bir alt yapı ve kanalizasyon konusunda henüz bir çalışmaya başlanmamıştır.

şenpazar belediyesi
Yayın Tarihi : 3 Aralık 2007 Pazartesi 13:54:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
sultan öztürk IP: 88.236.172.xxx Tarih : 6.01.2008 00:21:33

mrb. bende bir şenpazarlı olarak ilçemizin ve köylerimizin yollarının daha güzel olmasını umut ediyorum. Babam salman muhtarı Hüseyin Öztürk'un köyümüze yol ve su konusunda büyük yardımları olmuştur herkesin bu duyarlılıkta olmasını istiyoruz emeği geçen herkese teşekkürler..