26
Nisan
2024
Cuma
TOSYA - KASTAMONU

Çin çileği çiftçinin yeni umudu

ÇİN ÇİLEĞİ VE  FEİJOA AĞAÇLARI TOSYA’NIN YENİ UMUDU OLDU

Tosyalı girişimci çiftçiler, yeni umut olarak bağlarına dışarıdan getirdikleri, Kiraz , Çin Çilek Ağacı (Myrica rubra), Kaymak Ağacı (Feijoa) meyve fidanları başta olmak üzere yüzlerce fidan dikti.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde bazı girişimci çiftçiler, elma ve meyveleri gelir getirmeyen ağaçları keserek yeni umutlara yelken açtı. Tarımda ileri giden bölgelere giderek incelemeler yapan çiftçiler, daha önce isimleri bile bilmedikleri meyve ağaçlarını bağlarına dikerek yeni bir bekleyiş içerisine girdi. Tosyalı girişimci çiftçiler, yeni umut olarak bağlarına dışarıdan getirdikleri, Kiraz , Çin Çilek Ağacı (Myrica rubra), Kaymak Ağacı (Feijoa) meyve fidanları başta olmak üzere yüzlerce fidan dikti.

Tosya’da tarımla uğraşan İsmail Gürlük (60) yaptığı açıklamada, “Kendime ait bağlarımda, çiftçilikle uğraşmaktayım. Dedelerimizden ve babalarımızdan gördüğümüz biçimde çiftçilik yapmaktayız. Yıllar önce bağdan aldığımız ürünler ile geçimimizi temin ederdik. Ancak son yıllarda meyve ağaçlarımızın verimi azaldı. Zor şartlarda ürettiğimiz ürünlerimiz ise yeterli pazar bulunamadığımız için masraflarını karşılayamaz oldu. Bende iki oğlumla beraber tarımda ileri gelen yerlere giderek araştırma yaptım. Meyvelerinde pazarlama sorunu olmayan ağaçlar dikmeye karar verdim. Yeterli teknik desteği ve bilgiyi üreticiden aldıktan sonra bağlarıma, sertifikalı 500 adet kiraz ağacı, Çin çilek ağacı ve Kaymak Ağacı diktim. Bazı meyve ağaçlarının isimlerini Tosya’da bilmeyen bir çok çiftçi var. Bu Tosya’ya yabancı ama tüketicilerin meyvelerine çok rağbet gösterdikleri fidanları, dikerek çiftçiliğe yeni bir boyut kazandırdım. Diktiğim kiraz ağaçları bu sene çok kaliteli meyveler vermeye başladı. İlk çıktığında kilosu 5 TL olan kiraz, artık bizim gelir kaynağımız oldu. Diğer diktiğim meyve fidanları, Çin çilek ağacı (Myrica rubra), Kaymak Ağacı (Feijoa), inşallah seneye meyve vermeye başlayacak ve artık bağlarım gelir getirir hale gelecek. Daha önce isimlerini bilmediğimiz, bizim iklimimize uygun ve meyvesi çok kar getiren bir çok meyve ağaçları var. Bunları araştırmalarını isterseler bağlarıma gelip meyve ağaçlarını görmelerini, çiftçi arkadaşlara tavsiye ederim. Bu yenilikler sayesinde Tosya bağlarının inşallah geçmişte olduğu gibi gelir getiren bir hal almasını sağlarız’’dedi.

ÇİN ÇİLEĞİ VE  FEİJOA AĞAÇLARI TOSYA’NIN YENİ UMUDU OLDU
ÇİN ÇİLEĞİ VE  FEİJOA AĞAÇLARI TOSYA’NIN YENİ UMUDU OLDU
İHA
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2010 Çarşamba 10:33:01
Güncelleme :16 Haziran 2010 Çarşamba 18:04:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?