22
Mayıs
2024
Çarşamba
TOSYA - KASTAMONU

Kastamonu: Tosya Kıstısı, zenginlerin gözdesi

Tosya’da 24 ayar altından üretilen bir takı olan ’Tosya kıstısı’, hala pek çok ünlü ve zengin kişinin gözdesi olmaya devam ediyor.

Bir zamanlar Tosya’da tüm kuyumcular tarafından üretilen kıstı, şimdi yalnız iki usta tarafından yapılıyor. Geçmişte Tosya’da ikamet eden Rum ailelerin geçim kaynağı olan kıstı üretiminin kendilerine miras kaldığını belirten Mustafa Çaycı ve Yalçın Çabukcu, talepleri karşılamakta zorlandıklarını söyledi. Tosya kıstısının 24 ayar altından üretildiğini söyleyen ustalar, "Bu ziynet takısının yapımı büyük bir emek istiyor. Hakiki incilerle özel ipe dizilen kıstılara bir de bilezik ve küpe eklendiğinde, kadındaki değişim gözle görülebiliyor" diye konuştu.

Antalya başta olmak üzere yurdun bir çok yerinden sipariş aldıklarını ifade eden Çaycı ve Çabukçu, Tosya kıstısı fiyatlarının 1 milyar ile 2 milyar lira arasında değiştiğini, ancak talepleri karşılamakta zorlandıklarını kaydetti.

MURAT KÖSE-KASTAMONU (İHA)
Yayın Tarihi : 17 Aralık 2003 Çarşamba 10:33:23
Güncelleme :5 Temmuz 2005 Salı 18:46:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
nezahat uncu IP: 195.175.37.xxx Tarih : 20.03.2005 01:47:19
Tosya kıstısının ne kadar büyük bir sanat değeri olduğunu biliyorum.Bu sanat değerinin yok olmaması ve gelecek kuşaklara aktarımı için gerekenin yapılmasında her Tosya'lıya görev ve sorumluluk düştüğüne inanıyorum.Tosya kıstısını üretimi için yeni el emekçileri yetiştirilmesini diliyorum.sevgi ve saygılarımla