7
Mayıs
2024
Salı
ORDU

ORDU FLORASI ARICILIK İÇİN YETERLİ DEĞİL

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gülten Bulut, Ordu florasının arıcılık açısından yeterli olmadığını belirterek, "Ordulu arıcılar Ordu'da arıcılık yapmıyor" dedi.
İl Genel Meclisi'nde enstitü faaliyetleri hakkında bir konuşma yapan Gülten Bulut, yasaklanmasına rağmen kullanılan toz ilaçların arılar üzerindeki etkileri ve Ordu'da arıcılığının geliştirilmesi konularında açıklamalarda bulundu. Özellikle fındık bahçelerinde kullanılan toz ilaçların polenler aracılığı ile arı sağlığını etkilediği iddialarına açıklık getiren Bulut, arıların fındık poleninden kesinlikle faydalanmadığını kaydetti.

Toz ilaç yasağının uygulanmasının bölgede biraz zaman alacağını belirten Bulut, "Toz ilaç yasaklansa da bu yıl birçok çiftçimiz maalesef kullandı. Bu bilincin oturması zaman alacağa benziyor. Son dönemde 'arı fındığın poleninden ve nektarından faydalanıyor' şeklinde bazı açıklamalar yapıldı. Özellikle bu yıl bu konuya çok dikkat ettik. Arılar kesinlikle fındığın poleninden faydalanmıyor" diye konuştu.


Arıcılık açısından Ordu florasının söylenildiği kadar zengin olmadığını ifade eden Bulut, şöyle konuştu: "Açık söylemek gerekirse Ordulu arıcılar Ordu'da arıcılık yapmıyor. Arılarını kışlatmak için dahi başka illeri gidiyorlar. Ordu florası düşünüldüğü kadar arıcılık açısından zengin değil. Burada çok büyük alanlara fındık dikilmiş. Enstitümüz de dahi flora çalışması yapıyoruz o bile yetmiyor. Ekilen arı otu en fazla 1,5 ay sürüyor.

Çiçekli bitkilerin periyotları belli yaklaşık 15-20 gün sürüyor. 1 ayı geçen yalnız kültür bitkileri var. Onlar dahi olsa arılarımızı götürmemiz gerekiyor. Çünkü Ordu'da arılarımız gelişmiyor. Ordu'nun çok büyük bir arı potansiyeli var. Hepsi burada yapmaya kalkarsa alan yetmez. Her şeye rağmen flora çalışmalarının yapılması gerekiyor."

İha
Yayın Tarihi : 2 Eylül 2008 Salı 20:23:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
bülent kaymaz IP: 88.226.37.xxx Tarih : 12.10.2008 21:12:53

öncelikle gülten bulut ile 10 yıl beraber çalıştım onun nasıl bir arıcı olduğunu çok iyi bilirim kışın arıya temel petek veren gülten bulut kaç arıyı bu şekilde telef etti onu bi açıklasın önce ordu florası yeterli değil açıklamasına katılmıyorum ayrıca