6
Mayıs
2024
Pazertesi
ORDU

"Mayıs 7'si" coşkulu geçti

Ordu'da her yıl 20 Mayıs tarihinde 'mahalli bayram' kutlanan ve halk arasında "Mayıs 7'si" olarak adlandırılan etkinlikler coşkuyla kutlandı.

Yeşil ile mavinin buluştuğu gün olarak kabul edilen Mayıs 7'si şenlikleri için çoğunluğu ilçelerden gelen binlerce insan kordon boyunda gün boyu tur attı.

Seyyar satıcıların gece geç saatlerde tezgah kurma telaşıyla hareketlenen kutlamalar, sabahın ilk saatlerinde sahilin vatandaşların sahile inmesiyle başladı.

Geçen yıla nazaran güneşinde sıcak yüzünü gösterdiği 20 Mayıs şenliklerinde vatandaşlar kendilerini ağaç gölgelerine atarak serinlemeye çalıştı. Deniz gezintilerini seven vatandaşlar ise balıkçı tekneleriyle rıhtım Bozukkale arasında yaklaşık bir saatlik tekne turlarını tercih etti.

Halk arasında Mayıs 7’si olarak bilinen ve denizin bugün şifa dağıttığına inanan vatandaşlar, yedi dalgadan atlayarak dertlerinden kurtulmaya çalıştı. Karadeniz Bölgesi'nde çok fazla görülen romatizma ağrılarından kurtulmak isteyen bazı vatandaşlar ise sıcak kum banyosu yaptı.

Ordu Belediyesi Konservatuarı Halk Oyunları ekibinin gösterileri ve belediye bandosunun müzikleri kutlamalara renk kattı. Özellikle Atatürk Parkı ve sahil yolunda adım atacak yer bulunmazken, seyyar satıcılarda bu kalabalıktan yeterince nasibini aldı.

.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2008 Salı 18:43:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
İSKENDER DUMAN IP: 85.102.139.xxx Tarih : 21.05.2008 14:54:40

Mayıs 7'si kutlaması. Benim ve arkadaşlarımın şahsi araştırmalarına göre antik dönemlerden beri devam eden bir olaydır. Mitolojik dönemlerde Ordu ile Terme arasında yaşadığına inanılan Amazonlardan kalma bir gelenektir. Bilindiği üzere Amazonlar savaşcı kadın savaşcılardır, senede bir gün erkeklerle çiftleşmek ve üremek amacıyla deniz yoluyla Ordu civarlarına gelirler ve erkeklerle ciftleşir geri dönerler imiş. Bu gelenek hala Ordu'da mayıs yedisi adıyla devam eden bir kutlamaya dönüşüp günümüze gelmiştir. Dünya mitolojisinde önemli bir yeri olan Amazon efsanesinin bazı geleneklerle hala devam ediyor olması Ordu için önemli bir detaydır. Bunu uluslar arası alana taşıyıp. şehrimizi Amazonları anlatan heykel ve anıtlarla donatırsak Ordu'muz bu işten para kazabilir. Ama maalesef O2 gibi logolar çayır çimen mantığı Ordu'yu hiç bir yere taşımaz. Elimizde bu kadar önemli bir detay varken biz bunu kullanamıyoruz ya hakikaten çok enteresan. Tüm Dünya tarafından bilinen Arganotlar efsanesi ve Amazon efsanelerinin yaşandığı topraklara sahip olupta bu konuda bu kadar ilgisiz kalmak inanılır gibi değil. SAYGILARIMLA